Skip to main content

Signature Bank: Αντιμέτωπη με ποινική έρευνα πριν την κατάρρευση

REUTERS/David ‘Dee’ Delgado

Εξετάζεται εάν έλαβε επαρκή μέτρα για να ελέγξει ύποπτες συναλλαγές πελατών της από τον χώρο των κρυπτονομισμάτων

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ ερευνούσαν τις συναλλαγές της Signature Bank με πελάτες του χώρου των κρυπτονομισμάτων προτού οι ρυθμιστικές αρχές βάλουν ξαφνικά λουκέτο στην τράπεζα το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση της απόφασης.

Οι ερευνητές του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ουάσιγκτον και το Μανχάταν εξέταζαν εάν η τράπεζα της Νέας Υόρκης έλαβε επαρκή μέτρα για να ανιχνεύσει πιθανή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες από πελάτες – όπως το εάν πραγματοποιούσε τον όποιο έλεγχο για τα άτομα που άνοιγαν λογαριασμούς και εάν παρακολουθούσε συναλλαγές, για τις οποίες υπήρχαν ενδείξεις εγκληματικής δραστηριότητας.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) έβαλε επίσης στο μικροσκόπιο τη Signature Bank είπαν δύο άτομα, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή οι έρευνες είναι εμπιστευτικές.

Εκπρόσωποι για τις εναπομείνασες λειτουργίες της τράπεζας και του Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC), που ανέλαβε τον έλεγχο της εταιρείας, δεν απάντησαν στα μηνύματα του Bloomberg που ζητούσαν σχολιασμό των πληροφοριών. Εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Μανχάταν και της SEC αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας της SEC, που αστικές υποθέσεις, επεσήμανε μια δήλωση του προέδρου Γκάρι Γκένσλερ, την Κυριακή, όταν οι αρχές έλαβαν μέτρα για και να κλείσουν τη Signature, να προστατέψουν τις καταθέσεις της όπως και της Silicon Valley Bank και να βάλουν ένα φρένο στη μετάδοση της κρίσης.

«Θα διερευνήσουμε και θα ασκήσουμε μέτρα επιβολής εάν διαπιστώσουμε παραβιάσεις της ομοσπονδιακής νομοθεσίας περί κινητών αξιών», δήλωσε τότε ο επικεφαλής της SEC.

Η τράπεζα και το προσωπικό της δεν έχουν κατηγορηθεί για αδικήματα και η έρευνα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς περαιτέρω ενέργειες. Δεν είναι σαφές πότε άνοιξαν οι έρευνες σχετικά με την Signature Bank και αν είχε κάποια επίδραση στην απόφαση των κρατικών ρυθμιστικών αρχών να κλείσουν την τράπεζα την Κυριακή.

«Χάσαμε την εμπιστοσύνη»

Οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη διαχείριση αφού η τράπεζα απέτυχε να παράσχει «αξιόπιστα και συνεπή δεδομένα». Ο FDIC από τότε άρχισε να ψάχνει για αγοραστή. Οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι εταιρείες που διαχειρίζονται κρυπτονομίσματα και άλλο ψηφιακό ενεργητικό πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση όσον αφορά τον εντοπισμό πελατών και να διασφαλίζουν ότι οι ροές χρημάτων είναι για νόμιμους σκοπούς. Ειδικότερα, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να επισημαίνουν τυχόν ύποπτες συναλλαγές στις ομοσπονδιακές αρχές. «Το FBI και οι εταίροι μας παραμένουν σταθεροί στη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε τις αγορές κρυπτονομισμάτων -όπως με κάθε χρηματοπιστωτική αγορά- απαλλαγμένες από παράνομη δραστηριότητα», προειδοποίησε ο Μάικλ Ντρίσκολ, βοηθός διευθυντής του γραφείου του FBI στη Νέα Υόρκη, μετά την απαγγελία κατηγοριών από τις ΗΠΑ εναντίον του ιδιοκτήτη ενός ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης τον Ιανουάριο.

Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν πιέσει τις τράπεζες και άλλες ρυθμιζόμενες εταιρείες να αποσυρθούν από τα ψηφιακά νομίσματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία για να αποτρέψουν πιθανούς κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τι σημαίνει η τριπλή χρεοκοπία Silicon Valley Bank, Signature, Silvergate για τα κρυπτονομίσματα

Και η Silverate στο στόχαστρο

Η κατάρρευση της Signature ακολουθεί τον «ξαφνικό θάνατο» της Silvergate Capital Corp την περασμένη εβδομάδα, η οποία εξυπηρετούσε επίσης τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων και της Silicon Valley Bank του SVB Financial Group. Και οι τρεις τράπεζες αντιμετωπίζουν τώρα τον έλεγχο των ΗΠΑ. Η Silvergate διερευνάται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για συναλλαγές με το ανενεργό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX του Sam Bankman-Fried και την Alameda Research, ανέφερε το Bloomberg. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς και η SEC εξετάζουν επίσης την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, συμπεριλαμβανομένου του εάν οι πωλήσεις μετοχών από στελέχη της παραβίασαν τους κανόνες συναλλαγών.

naftemporiki.gr