Skip to main content

Ο CEO της Moderna υπερασπίζεται τα σχέδια τιμολόγησης του εμβολίου για τον κορωνοϊό

EPA/LAURENT GILLIERON

«Οι επενδυτές χρηματοδότησαν την πλατφόρμα εμβολίων mRNA»

O διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ  αντέκρουσε τις επικρίσεις σχετικά με τα σχέδια εμπορικής τιμολόγησης της εταιρείας για το εμβόλιο Covid-19 στο Φόρουμ Υγείας της Wall Street Journal.

Αμερικανοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων των Δημοκρατικών Γερουσιαστών Μπέρνι Σάντερς και Ελίζαμπεθ Γουόρεν, έχουν αμφισβητήσει τη στρατηγική της εταιρείας γύρω από την εμπορική τιμολόγηση, η οποία θα μπορούσε να αποκαλυφθεί τους επόμενους μήνες. Η Moderna έλαβε χρηματοδότηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με την ανάπτυξη του εμβολίου Covid-19.

Ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι η πλατφόρμα mRNA της εταιρείας χρηματοδοτήθηκε από επενδυτές, όχι από την κυβέρνηση, και η δημόσια χρηματοδότηση επιτάχυνε την ανάπτυξη του εμβολίου.

«Δεν πήραμε ούτε δεκάρα»,  δήλωσε ο κ. Μπανσέλ  σχετικά με τις προσπάθειες της Moderna για τη συγκέντρωση κεφαλαίων, προσθέτοντας ότι η εταιρεία αναζήτησε ανεπιτυχώς χρηματοδότηση το α’ εξάμηνο του 2020 από χώρες και ιδρύματα για να βοηθήσει στην παραγωγή. Είπε ότι ένα εργοστάσιο της εταιρείας κατασκευάστηκε πριν από την πανδημία με ιδιωτική χρηματοδότηση.

Η Moderna έχει δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να τιμολογήσει το εμβόλιο Covid-19 σε ένα εύρος 110 έως 130 δολαρίων ανά δόση στις ΗΠΑ, όταν θα μεταβεί από τις κρατικές συμβάσεις στην εμπορική διανομή των εμβολίων. Ο κ. Μπανσέλ τη Δευτέρα αρνήθηκε να πει ποια θα είναι η τιμή. Είπε ότι η εταιρεία έχει σχέδια έτσι ώστε το εμβόλιο να μην κοστίζει τίποτα στους πολίτες.

Αντιστοίχως η Pfizer δήλωσε ότι εξετάζει παρόμοιο εύρος τιμών για το εμβόλιο Covid-19 που ανέπτυξε με την BioNTech. Η εταιρεία βρισκόταν σε συζητήσεις με ασφαλιστές και αναμένει ότι οι εμπορικές αποστολές θα αρχίσουν αργότερα φέτος, δήλωσε η εταιρεία τον Ιανουάριο.

naftemporiki.gr