Skip to main content

Βέρνερ Χόγιερ: Πολλές εταιρείες βρίσκονται υπό πίεση να πάνε στις ΗΠΑ

Φόβος ότι «ολόκληρες βιομηχανίες θα μεταναστεύσουν και θα εγκατασταθούν σε αμερικανικό έδαφος»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσελκύει ήδη πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες να μεταναστεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσφέροντας  επιδοτήσεις  πολλών δισεκατομμυρίων, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγιερ.

«Φοβάμαι ότι ολόκληρες βιομηχανίες θα μεταναστεύσουν και θα εγκατασταθούν σε αμερικανικό έδαφος», τονίζει ο Χόγιερ σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή απάντηση στα προγράμματα επιδοτήσεων του προέδρου Μπάιντεν, ο Χόγιερ αποκαλύπτει ότι η ΕΤΕπ προτείνει τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου που θα ενισχύει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ώστε να εξακολουθήσουν να λειτουργούν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η Ευρώπη διώχνει τις επιχειρήσεις της

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, δημιουργήσαμε ένα ταμείο εγγυήσεων που εξασφάλιζε την επιβίωση των εταιρειών σε 22 κράτη μέλη της ΕΕ», δήλωσε ο Βέρνερ Χόγιερ στο «Spiegel»: «Αυτό θα μπορούσε να είναι το μοντέλο για ένα παρόμοιο ταμείο εγγυήσεων για την ασφάλεια της ευρωπαϊκής βιομηχανίας».

Για να γίνει αυτό δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει αύξηση κεφαλαίου στην ΕΤΕπ, τονίζει ο Χόγιερ. «Μάλλον, αυτό που χρειάζεται είναι οικονομικές εγγυήσεις, οι οποίες πρέπει να προέρχονται είτε από την ΕΕ είτε από τα κράτη μέλη»

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, «καθήκον του ταμείου θα είναι να προωθήσει συγκεκριμένα τεχνολογίες και τομείς που θα δίνουν στην Ευρώπη ένα διαρκές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα»