Skip to main content

«Βάρος» για την ΕΚΤ η νέα αύξηση του πληθωρισμού σε Γαλλία και Ισπανία

REUTERS/Benoit Tessier

Στο 7,2% στη Γαλλία, στο 6,1% στην Ισπανία.

Απροσδόκητη αύξηση κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γαλλία και την Ισπανία, αυξάνοντας την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που προσπαθεί να δαμάσει τον πληθωρισμό με την επιτοκιακή της πολιτική.

Ειδικότερα, στη Γαλλία, υπό την επίδραση της αύξησης του κόστους των τροφίμων και των υπηρεσιών, σε ετήσια βάση οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 7,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, από 7% τον Ιανουάριο.

Στην Ισπανία, ο πληθωρισμός εμφάνισε άνοδο 6,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, από 5,9% τον Ιανουάριο.

Οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι αυξήσεις των τιμών θα παρέμεναν αμετάβλητες, προβλέποντας πληθωρισμό στο 7% για τη Γαλλία και επιβράδυνση για την Ισπανία.

Τα δεδομένα για την πορεία του πληθωρισμού από την δεύτερη και την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να λειτουργήσουν υπέρ της απόφασης για νέα αύξηση επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον Μάρτιο, και να ενισχύσουν τους αξιωματούχους που υποστηρίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες μεγάλες αυξήσεις για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Τα στοιχεία οδηγούν για πρώτη φορά στην εκτίμηση μεταξύ των επενδυτών ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, που βρίσκεται επί του παρόντος στο 2,5%, θα φτάσει στο 4%.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι οι αξιωματούχοι ενδέχεται να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού σε υψηλό επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα, αφού φτάσουν στο τερματικό επιτόκιο.

naftemporiki.gr