Skip to main content

Τουρκία προς τραπεζίτες: «Μην στέλνετε δολάρια στο εξωτερικό»

2,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στο εξωτερικό έστειλαν οι τράπεζες,τις πρώτες έξι εβδομάδες του έτους,

Να μην στέλνουν δολάρια στο εξωτερικό, προειδοποιεί τους τραπεζίτες,  η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας σε μία ακόμη κίνηση να προστατεύσει τη λίρα.

Το αίτημα, έρχεται σε συνέχεια της αποστολής από τις τράπεζες, 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων  σε καταθέσεις στο εξωτερικό, τις πρώτες έξι εβδομάδες του έτους, ανέφερε στο Bloomberg πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Η προειδοποίηση ισχύει για όλες τις εμπορικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των ξένων τραπεζών.

Οι εκροές σκληρού νομίσματος δυσχεραίνουν τις προσπάθειες να διατηρηθεί η λίρα σταθερή και ο πληθωρισμός υπό έλεγχο, ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο.

Παρότι δεν υπάρχουν κανονισμοί που να εμποδίζουν τις τράπεζες να μεταφέρουν κεφάλαια σε ανταποκρίτριες τράπεζες, οι Τούρκοι αξιωματούχοι επιδιώκουν τη διασφάλιση  διαθέσιμων μετρητών στα ταμεία της νομισματικής αρχής.

Αυξημένοι έλεγχοι

Οι συναλλαγές σε ξένο νόμισμα έχουν τεθεί υπό αυξημένο έλεγχο τους τελευταίους μήνες, με την κεντρική τράπεζα να ζητά από τους τραπεζίτες να μην πραγματοποιούν  συναλλαγές με το εξωτερικό μετά το κλείσιμο των αγορών.

Οι αποπληρωμές χρέους των εμπορικών τραπεζών προκαλούν επίσης εκροές συναλλάγματος και πιέζουν τη λίρα. Οι τράπεζες έχουν μειώσει το συνολικό εξωτερικό χρέος τους σχεδόν κατά το ήμισυ στα 50 δισ. δολάρια από τα τέλη του 2017, καθώς το κόστος του εξωτερικού δανεισμού εκτινάχθηκε και η τοπική ζήτηση για δάνεια σε σκληρά νομίσματα μειώθηκε.

Το Bloomberg Economics εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δαπάνησε έως και 108 δισ. δολάρια για να διατηρήσει τη λίρα σχετικά σταθερή πέρυσι.

 naftemporiki.gr