Skip to main content

Φυσικό αέριο: Τι γίνεται με τις τιμές – Θα εφαρμοστεί τελικά το πλαφόν;

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/

Υπάρχει τελικά πιθανότητα να μπει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στην πρίζα;

Σε ισχύ βρίσκεται από χθες ο Κανονισμός της ΕΕ  για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που  αποτέλεσε  αντικείμενο ζωηρών διαπραγματεύσεων και αντεγκλήσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για μήνες  προτού θεσπιστεί στην εκπνοή του 2022.

Ο «Μηχανισμός Διόρθωσης των Αγορών» (Market Correction Mechanism)  όπως είναι η επίσημη ονομασία του πλαφόν θα ενεργοποιηθεί εφόσον το συμβόλαιο επόμενου μήνα στον κόμβο TTF της Ολλανδίας υπερβεί τις 180 ευρώ/MWh για τρεις εργάσιμες ημέρες και παράλληλα η τιμή του εν λόγω συμβολαίου είναι κατά 35 ευρώ/MWh υψηλότερη από την διεθνή τιμή αναφοράς του LNG.

Green Tank: Μηδενικές οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’90

Ο μηχανισμός σχεδιάστηκε για να αποτρέπει άλματα των τιμών του φυσικού αερίου σε εξωφρενικά επίπεδα, όπως αυτά του περασμένου Αυγούστου όταν η τιμή του TTF ξεπέρασε τα 320 ευρώ/MWh  εν μέσω φόβων για ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά τη χειμερινή περίοδο. Ένα σενάριο που δεν υλοποιήθηκε, βοηθούντος του ήπιου χειμώνα αλλά και των μέτρων εξοικονόμησης φυσικού αερίου που έλαβαν όλες οι κυβερνήσεις.

Με την τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF να κινείται σήμερα κάτω από τα 55 ευρώ/MWh, και τις τιμές  των φορτίων LNG που προορίζονται για την Ευρώπη να έχουν συγκλίνει με τις τιμές των υπόλοιπων κόμβων από τις αρχές του έτους, η ενεργοποίηση του πλαφόν μοιάζει μακρινό ενδεχόμενο.

«Συναγερμός» για εξοικονόμηση φυσικού αερίου

Παρόλα αυτά, το Χρηματιστήριο ICE ανακοίνωσε σχέδια για να ξεκινήσει μια νέα αγoρά TTF εκτός ΕΕ (στο Λονδίνο)  στα τέλη του μήνα, εν είδει «δικλείδας ασφαλείας» για τους traders σε περίπτωση που οι συνθήκες δείξουν ότι υπάρχει πιθανότητα  ο ευρωπαϊκός μηχανισμός να «μπει στην πρίζα»..