Skip to main content

«Συναγερμός» για εξοικονόμηση φυσικού αερίου

Ο χειμώνας της μεγάλης ενεργειακής αγωνίας ίσως κύλησε σχετικά ομαλά μέχρι τώρα στην Ευρώπη, οι παράγοντες της αγοράς όμως -αρχής γενομένης από τη Γερμανία- προειδοποιούν ότι η κρίση μπορεί μόλις τώρα να ξεκινά. Και όπως λένε χαρακτηριστικά, η μάχη της ενεργειακής επάρκειας θα είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ.

Ο νέος συναγερμός έρχεται μαζί με την εισβολή του νέου κύματος ψύχους στην Ευρώπη, γεγονός που ήδη μειώνει και την εξοικονόμηση φυσικού αερίου. Στη Γερμανία, η μείωση της κατανάλωσης στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου ήταν πολύ μικρότερη από τους προηγούμενος μήνες, γεγονός που ήδη κινητοποιεί τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανάρτησε στο Twitter χθες ο Κλάους Μέλερ, πρόεδρος της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής BNetzA, οι Γερμανοί καταναλωτές φυσικού αερίου μείωσαν τη χρήση φυσικού αερίου μόνο κατά 8,6% την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου συγκριτικά με τη μέση χρήση μεταξύ 2018 και 2021. Το ποσοστό της μείωσης αυτής ανεβαίνει στο 14% εάν ληφθούν υπ’ όψιν οι ειδικές συνθήκες που διαμόρφωσαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Η εικόνα αυτή είχε ως άμεσο αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί γενικός συναγερμός, με τη γερμανική ρυθμιστική αρχή να απευθύνει για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα «alert» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκειμένου να περιορίσουν την κατανάλωση αερίου.

Συγκεκριμένα, η BNetzA καλεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 20% για να αντισταθμιστεί, εν μέσω αντίξοων καιρικών συνθηκών, η απώλεια των προμηθειών από τη Ρωσία.

Μαραθώνια μάχη

Ο συναγερμός επεκτείνεται σταδιακά σε όλη την κεντρική και βόρεια Ευρώπη και είναι ενδεικτικό ότι μόλις ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Βάελ Σαβάν προειδοποίησε ότι οι κυβερνήσεις όλης τις ηπείρου πρέπει να είναι προετοιμασμένες για μακρά μάχη και μαραθώνιο.

«Δεν θα έσπευδα να κηρύξω το τέλος της ενεργειακής κρίσης», δήλωσε ο Σαβάν στην τηλεόραση του Bloomberg, μετά την ανακοίνωση της Shell ότι το 2022 πέτυχε κέρδη-ρεκόρ λόγω της εκρηκτικής ανόδου των τιμών του αερίου.

Όπως εξήγησε ο Σαβάν, η Ευρώπη ανταποκρίθηκε μέχρι τώρα στην κρίση και κάλυψε τις ελλείψεις χάρη στις αθρόες εισαγωγές LNG. Μόνον η Shell έστειλε πέρσι στην Ευρώπη και τη Βρετανία 194 φορτία LNG – ποσότητα που είναι πενταπλάσια από εκείνη μιας μέσης, τυπικής χρονιάς.

Το 2023 όμως θα είναι διαφορετικό: «Θα υπάρχει απεγνωσμένη ανάγκη για αέριο» λέει ο επικεφαλής της Shell, καθώς η οικονομία της Κίνας άνοιξε και ανακάμπτει και η ζήτηση και κατανάλωση ενέργειας θα αυξηθεί σημαντικά.