Skip to main content

Credit Agricole: Ιστορικό δ’ τρίμηνο, άνω των προσδοκιών

Ωστόσο, τα αποτελέσματα των περιφερειακών τραπεζών επλήγησαν από την αύξηση των επιτοκίων που αποφάσισε η ΕΚΤ για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Ο γαλλικός τραπεζικός όμιλος Crédit Agricole ανακοίνωσε την Πέμπτη μείωση των καθαρών κερδών κατά 10,5% στα 8,1 δισ. ευρώ το 2022, αλλά πέτυχε ένα “ιστορικό” δ’ τρίμηνο, πάνω από τις προσδοκίες.

Για την Crédit Agricole SA (Casa), την εισηγμένη οντότητα του ομίλου που δεν περιλαμβάνει τις περιφερειακές τράπεζες, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 5,3 δισεκατομμύρια το 2022, μειωμένα κατά 7%, πολύ πάνω από την εκτίμηση των αναλυτών που ανέμεναν μεταξύ 4,5 και 4,8 δισ. , σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg και η Factset. Ο όμιλος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι πέτυχε ένα “ρεκόρ” δ’ τριμήνου για την Casa, με καθαρά κέρδη σχεδόν 1,6 δισ. ευρώ.

Τα υποκείμενα καθαρά κέρδη (εξαιρουμένων των έκτακτων στοιχείων) κατά το δ’ τρίμηνο του τομέα “διαχείριση αποταμιεύσεων και ασφάλιση” αυξήθηκε κατά 15,6% σε ετήσια βάση σε 705 εκατ. ευρώ και του τομέα “μεγάλοι πελάτες”, που απευθύνεται σε μεγάλες εταιρείες και ιδρύματα, κατά 30,2% σε 545 εκατ. ευρώ.

Ο τομέας των “εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών”, ο οποίος περιλαμβάνει την καταναλωτική πίστη και τη χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτων, αυξήθηκε κατά 14,5% το τελευταίο τρίμηνο και ανήλθε σε 198 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά τραπεζικά έσοδα (NBI), το ισοδύναμο του κύκλου εργασιών για τον τομέα, ανήλθαν σε 38,2 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια του έτους για τον όμιλο, αυξημένα κατά 3,6% σε σχέση με το 2021, και σε 23,8 δισεκατομμύρια ευρώ για την Casa (+5,5%).

Αύξηση των συντελεστών
Το έτος 2022 χαρακτηρίστηκε από αύξηση του κόστους κινδύνου – δηλαδή των ποσών που προορίζονται για την αντιμετώπιση μιας πιθανής αύξησης των απλήρωτων δανείων – κατά περίπου 32% σε σχέση με ένα έτος για το σύνολο του ομίλου, σε 2,9 δισ. ευρώ. Η Crédit Agricole σχεδιάζει να καταβάλει μέρισμα 1,05 ευρώ ανά μετοχή για το 2022, το ίδιο με το προηγούμενο έτος.

naftemporiki.gr