Skip to main content

Shell: Σπάει όλα τα ρεκόρ και ανακοινώνει τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία της

Τα κέρδη έφτασαν τα 39,9 δισ. δολάρια το 2022

Ο γίγαντας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου Shell ανακοίνωσε ετήσια κέρδη ρεκόρ μετά την άνοδο των τιμών της ενέργειας το 2022 εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τα κέρδη έφτασαν τα 39,9 δισ. δολάρια το 2022, διπλάσια από το σύνολο του περασμένου έτους και τα υψηλότερα στην ιστορία των 115 ετών της εταιρείας. Είναι ποσό υπερδιπλάσιο από τα κέρδη της εταιρείας για ολόκληρο το έτος 2021, ύψους 19,29 δισ. δολαρίων.

Οι εταιρείες ενέργειας καταγράφουν κέρδη ρεκόρ μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv ανέμεναν τα καθαρά κέρδη για ολόκληρο το έτος 2022 να ανέλθουν στα 38,3 δισ. Για το τελευταίο τρίμηνο του 2022, η Shell ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη 9,8 δισ.

Κέρδη ρεκόρ ανακοίνωσε και η Exxon Mobil, κάτι που προκάλεσε μέχρι και την αντίδραση του Λευκού Οίκου. Χαρακτήρισε «εξωφρενικά» τα κέρδη – ρεκόρ ύψους 55,7 δισ. δολαρίων που εμφάνισε για το 2022 η εταιρεία, τα οποία ήταν και υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2021. «Είναι εξωφρενικό η Exxon να καταγράφει νέο ρεκόρ σε κέρδη για δυτική πετρελαϊκή βιομηχανία την ώρα που οι Αμερικανοί πολίτες αναγκάζονταν να πληρώσουν τόσο υψηλές τιμές στην αντλία» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

naftemporiki.gr