Skip to main content

Γαλλία: Αναιμική αλλά απροσδόκητη ανάπτυξη

REUTERS/Christian Hartmann

Το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο.

Οριακή αλλά απροσδόκητη ανάπτυξη κατέγραψε το τέταρτο τρίμηνο του 2022 η οικονομία της Γαλλίας, κατευνάζοντας τις ανησυχίες για ύφεση στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο, ενισχυμένο από τις επενδύσεις και το καθαρό εμπόριο, ανακοίνωσε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία Insee.

Η γαλλική οικονομία επιβράδυνε από το 0,2% που είχε σημειώσει το τρίτο τρίμηνο, ωστόσο, ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών των Reuters και Bloomberg που εκτιμούσαν ότι θα παρέμενε στάσιμη.

Για το 2022 συνολικά, η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,6%, περίπου σύμφωνα με τις προσδοκίες της κυβέρνησης.

Ενώ τα στοιχεία προσφέρουν κάποια ανακούφιση για την Ευρώπη, μετά μάλιστα από την δημοσίευση χθες των αντίστοιχων στοιχείων για την γερμανική οικονομία που έδειξαν απροσδόκητη ύφεση τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους. Παράλληλα, καταγράφηκε απότομη πτώση της παραγωγής στην Αυστρία και τη Λιθουανία.

«Θεωρητικά, η Γαλλία θα αντιμετωπίσει καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες τα σοκ της ενέργειας και της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη, Andrew Kenningham. «Ωστόσο, η αδυναμία της εγχώριας ζήτησης στα τέλη του περασμένου έτους υποδηλώνει ότι μια ύφεση είναι πιθανή, αν και όχι βέβαιη», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr