Skip to main content

Γερμανία: Η απροσδόκητη συρρίκνωση της οικονομίας αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης

REUTERS/Kai Pfaffenbach

Το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο.

Απροσδόκητη υποχώρηση κατέγραψε η γερμανική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα.

Ειδικότερα, το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι του Reuters ανέμεναν ότι η γερμανική οικονομία θα παρέμενε στάσιμη, ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα αποτελεί ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ενδέχεται να εισέρχεται σε ύφεση, αν και πιθανότατα πιο ήπια από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Το προηγούμενο τρίμηνο, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,5%, μέτρηση αναθεωρημένη προς τα πάνω σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Τα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με την εκτίμηση ότι η παραγωγή παρέμεινε στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο. Σημαίνουν επίσης ότι η συρρίκνωση την περίοδο έως τον Μάρτιο θα εξακολουθεί να προκαλεί ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

Δεδομένου ότι πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί και το πρώτο τρίμηνο του 2023, η ύφεση – που συνήθως ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης – έχει γίνει πιο πιθανό σενάριο.

«Οι χειμερινοί μήνες αποδεικνύονται δύσκολοι – αν και όχι τόσο δύσκολοι όσο αναμενόταν αρχικά», όπως δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της VP Bank, Τόμας Γκίτσελ. «Μια ελαφρά ύφεση εξακολουθεί να είναι στα χαρτιά», πρόσθεσε.

Πάντως το προηγούμενο διάστημα ενισχύθηκε η εμπιστοσύνη στη Γερμανία. Ο ήπιος χειμώνας και οι γεμάτες αποθήκες με προμήθειες φυσικού αερίου περιόρισαν σημαντικά τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ελλείψεων την περίοδο του χειμώνα. Επίσης,  οι τιμές χονδρικής για τις προμήθειες έχουν υποχωρήσει από επίπεδα-ρεκόρ, τροφοδοτώντας τις ελπίδες ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε.

Από την άλλη, η ζήτηση μειώνεται καθώς οι αυξανόμενες τιμές συνεχίζουν να διοχετεύονται στους καταναλωτές.

Επίσης, ο τεράστιος μεταποιητικός τομέας της Γερμανίας βλέπει τις παραγγελίες να πέφτουν.

«Αναμένουμε μία από τα ίδια για τις αρχές του 2023, δηλαδή μια μέτρια μείωση του πραγματικού ΑΕΠ που αντικατοπτρίζει κυρίως τη χαμηλότερη κατανάλωση», ανέφερε ο Σάλομον Φίντλερ, οικονομολόγος της Berenberg. «Μετά την ήπια ύφεση του χειμώνα, η οικονομία είναι πιθανό να σταθεροποιηθεί την άνοιξη και να αρχίσει να επεκτείνεται ξανά σημαντικά στα μέσα του 2023».

Αντίστοιχα, το υπουργείο Οικονομίας εκτιμάει ότι η κατάσταση στη Γερμανία αναμένεται να βελτιωθεί από την άνοιξη και μετά. Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε την περασμένη εβδομάδα τις οικονομικές της προβλέψεις για το 2023 και τώρα προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2%, έναντι της φθινοπωρινής πρόβλεψης για συρρίκνωση 0,4%. Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ εξακολουθεί να προειδοποιεί για πιθανή ύφεση και ότι η κρίση που πυροδότησε η Ρωσία με την εισβολή της στην Ουκρανία δεν έχει τελειώσει.

Οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες. Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί επίμονος εν μέσω αυξανόμενων αιτημάτων από τους εργαζόμενους για υψηλότερους μισθούς.  Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνεχίζει αποφασιστικά μια πορεία αύξησης των επιτοκίων για να δαμάσει το πληθωριστικό κύμα, ο πλήρης αντίκτυπος των οποίων δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός.

naftemporiki.gr