Skip to main content

ΕΕ: Αυξήθηκαν οι τραπεζίτες που κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ το χρόνο

Η Γερμανία παραμένει η χώρα με τους περισσότερους τραπεζίτες υψηλού εισοδήματος (589), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (371) και την Ιταλία (351).

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των τραπεζιτών στην ΕΕ που κερδίζουν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως, αυξήθηκε από 1.383 το 2020 σε 1.957 το 2021, σημειώνοντας αύξηση 41,5%.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τότε που η ΕΒΑ άρχισε να συλλέγει αυτά τα δεδομένα το 2010. Πάνω από το 70% είναι τραπεζίτες με έδρα την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, με την επίδραση του πληθωρισμού στα κέρδη να παίζει επίσης ρόλο, σύμφωνα με την EBA.

Μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, πολλές τράπεζες που χρησιμοποιούσαν το Λονδίνο ως βάση χρειάστηκαν να μεταφέρουν την έδρα τους στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία ή να επεκτείνουν τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις τους, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε διακοπή στην εξυπηρέτηση των πελατών.

«Αυτή η αύξηση συνδέεται με την καλή συνολική απόδοση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ιδίως στον τομέα των επενδύσεων, του εμπορίου και των πωλήσεων, αλλά και τη συνέχιση των μετακινήσεων προσωπικού από το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ και την αύξηση των γενικών μισθών», αναφέρει η EBA.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία παραμένει η χώρα με τους περισσότερους τραπεζίτες υψηλού εισοδήματος (589), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (371) και την Ιταλία (351).

Οι περισσότεροι ακριβοπληρωμένοι τραπεζίτες – 1.516 – έλαβαν αμοιβές από ένα έως δύο εκατομμύρια ευρώ. Οι αμοιβές των πιο καλοπληρωμένων τραπεζιτών κυμαίνονται μεταξύ 14 και 15 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την EBA.

naftemporiki.gr