Skip to main content

Η ΕΕ πατάει «γκάζι» στον επενδυτικό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ

Η ευρωπαϊκή απάντηση στον Νόμο για τον περιορισμό του Πληθωρισμού (IRA) που ισχύει στις ΗΠΑ.

Η Κομισιόν προτείνει  στις χώρες μέλη ένα σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αποτραπεί η φυγή των εταιρειών και των επενδύσεων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπό το δέλεαρ των τεράστιων επιδοτήσεων που προσφέρει ο λεγόμενος Νόμος για τον περιορισμό του Πληθωρισμού (IRA) που ισχύει στις ΗΠΑ από την 1η Ιανουαρίου.

Με επιστολή της προς τους 27, η Επιτροπή παροτρύνει τις χώρες μέλη να ανακοινώσουν τη θέσπιση μέτρων και φορολογικών απαλλαγών για την αντιμετώπιση των επιδοτήσεων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που προσφέρει ο πρόεδρος Μπάιντεν με τον νόμο IRA. Πρόκειται για το νομοθετικό πακέτο που υπεγράφη από τον Πρόεδρο Μπάιντεν το περασμένο καλοκαίρι και το οποίο προβλέπει εκτεταμένη κρατική βοήθεια για μπαταρίες υψηλής απόδοσης, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και συστήματα υδρογόνου.

Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι το νομοθετικό πακέτο δίνει την ευκαιρία στις ευρωπαϊκές εταιρείες να επωφεληθούν από την πράσινη μετάβαση στην Αμερική.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υποχρεωμένη να πατήσει “γκάζι”για να αντιμετωπίσει τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια των επιδοτήσεων και των φοροαπαλλαγών που ενέκριναν οι Ηνωμένες Πολιτείες το περασμένο καλοκαίρι για να τονώσουν την ενεργειακή , Πράσινη μετάβαση», τονίζουν στην Naftemporiki.gr ευρωπαικές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες. Η τελική  πρόταση της Επιτροπής δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά ήδη έχουν διατυπωθεί αρκετές ιδέες.

Βοήθεια στις πράσινες επενδύσεις

Μία από αυτές είναι η παροχή βοήθειας για «πράσινες επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς», συμπεριλαμβανομένων των «εκπτώσεων φόρου», σύμφωνα με έγγραφο που ετοίμασε η αντιπρόεδρος, Μάργκρετ Βέσταγκερ, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη με στόχο την Η αναζωογόνηση της βιομηχανικής βάσης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μπροστά στην ορατή απειλή να μαραζώσει η ευρωπαϊκή οικονομία, εφόσον τα κεφάλαια και οι βιομηχανικές επενδύσεις προσελκύονταν μόνο από τις ΗΠΑ, η ιδέα του πράσινου εκσυγχρονισμού της ευρωπαϊκής βιομηχανίας κερδίζει αποφασιστικά έδαφος.

Σχετική πρόταση διατύπωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, την οποία υιοθέτησε και  ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

Το γαλλογερμανικό  σχέδιο περιλαμβάνει: Δραστική χαλάρωση των περιορισμών για τις κρατικές ενισχύσεις, απλοποίηση των κανόνων και άρση των περιορισμών για την εγκατάσταση νέων βιομηχανικών μονάδων, νέα κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδοτική πρωτοβουλία στο πλαίσιο ενός νέου Ταμείου Κυριαρχίας.

Ο Μακρόν προτείνει μάλιστα την αξιοποίηση 365 δισ. ευρώ από τα αδιάθετα κεφάλαια και 221 δισ. ευρώ από τα αδιάθετα δάνεια του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, για να προικοδοτηθεί ένα νέο ταμείο, το Ταμείο Κυριαρχίας, εντός του 2023.

Η  πρόταση θα παρουσιαστεί στη γαλλογερμανική σύνοδο κορυφής της 23ης Ιανουαρίου. Η πρόκληση και η ευκαιρία για τον ευρωπαϊκό νότο, είναι να διεκδικήσει δυναμικά ρόλο στη διαχείριση αυτών των κεφαλαίων.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Οι σημαντικές αυτές εξελίξεις υποχρεώνουν μάλιστα  την αμερικανική κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες για την εκτόνωση των διαφορών με τους Ευρωπαίους σχετικά με τις επιδοτήσεις για πράσινες τεχνολογίες. «Είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να έχουμε μια ισχυρή βιομηχανική βάση καθαρής ενέργειας. Και είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ η Ευρώπη να έχει μια ισχυρή βιομηχανική βάση για καθαρή ενέργεια», δήλωσε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος.

Στην ΕΕ πάντως υπάρχουν αμφιβολίες για το fair play των Αμερικανών. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρό κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «επιθετική» εκστρατεία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν παραχωρήσεις στην ΕΕ σε ένα σημαντικό σημείο: Τα ηλεκτρικά οχήματα θα επιδοτούνται επίσης στο μέλλον με φορολογικές εκπτώσεις έως και 7.500 δολαρίων, γεγονός που θα προσφέρει ανακούφιση ιδιαίτερα για τους Γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Στην Ουάσιγκτον, αυτές οι παραχωρήσεις προς τους Ευρωπαίους είναι αμφιλεγόμενες. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Μάντσιν, πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, έχει ασκήσει δριμεία κριτική στο Υπουργείο Οικονομικών για τις παραχωρήσεις αυτές.

Το υπουργείο Οικονομικών «υπέκυψε στις επιθυμίες των εταιρειών που αναζητούσαν κενά στον νόμο IRA », είπε ο Μάντσιν.Ο νόμος «ερμηνεύεται απρόσεκτα» και απειλεί να χάσει το επιθυμητό αποτέλεσμα: δηλαδή ότι επωφελούνται ιδιαίτερα οι αμερικανικές εταιρείες, πρόσθεσε. Για την επίλυση πάντως,αυτής της διαφοράς, η αμερικανική κυβέρνηση και η Επιτροπή της ΕΕ έχουν συστήσει μια ειδική ομάδα εργασίας.