Skip to main content

Περίπου 63 δισεκατομμύρια ευρώ TLTROs θα επιστραφούν αυτό τον μήνα στην ΕΚΤ

REUTERS/Kai Pfaffenbach

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα ανακοίνωσαν ότι θα αποπληρώσουν 62.748 δισ. ευρώ από μακροπρόθεσμα και στοχευμένα δάνεια αναχρηματοδότησης (TLTRO).

Περίπου 63 δισεκατομμύρια ευρώ TLTROs (Targeted longer-term refinancing operation), δηλαδή φθηνά δάνεια της πανδημικής περιόδου, θα αποπληρώσουν αυτόν τον μήνα οι τράπεζες της ευρωζώνης στην στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ανακοίνωσε η Φρανκφούρτη .

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα ανακοίνωσαν ότι θα αποπληρώσουν 62.748 δισ. ευρώ από μακροπρόθεσμα και στοχευμένα δάνεια αναχρηματοδότησης (TLTRO).

Πρόκειται για εξαιρετικά φθηνά δάνεια, τα οποία είχαν δοθεί στις τράπεζες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με στόχο τη διατήρηση της πιστωτικής στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών

Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, οι ευρωπαϊκές τράπεζες επέστρεψαν στην ΕΚΤ περισσότερα από 700 δισ. ευρώ- τον Δεκέμβριο 447 δισ. ευρώ και τον Νοέμβριο 296 δισεκατομμύρια, καθώς η Φρανκφούρτη αποφάσισε να θέσει αυστηρότερους όρους αποπληρωμής στις εν λόγω πιστώσεις τον περασμένο Οκτώβριο, λόγω του υψηλού πληθωρισμού, προκειμένου να μειώσει την πλεονάζουσα ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα. Η αποπληρωμή των πιστώσεων υπολογίζεται ότι θα γίνει  στις 25 Ιανουαρίου

Με τη δραστηριότητα μακροπρόθεσμου αυτού δανεισμού, η οποία είναι πολύ προσοδοφόρα για τις τράπεζες, η ΕΚΤ ήθελε να διασφαλίσει ότι η ροή πιστώσεων προς την οικονομία δεν θα στερέψει, κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.

Η πρόωρη αποπληρωμή των TLTROs είναι εθελοντική για τις τράπεζες, ωστόσο η ΕΚΤ εκτιμούσε ότι υπάρχουν ισχυρά κίνητρα για την πρόωρη επιστροφή των δανείων. Όσες τράπεζες προτιμήσουν να πληρώσουν τα δάνεια στην ώρα τους, τότε θα κληθούν να καταβάλλουν υψηλότερο τόκο.

Μέχρι πρότινος, οι τράπεζες της Ευρωζώνης διέθεταν περίπου 2,1 τρισ. ευρώ σε TLTROs. Η προθεσμία αποπληρωμής τουλάχιστον 600 δισ. ευρώ λήγει τον προσεχή Ιούνιο.