Skip to main content

Microsoft: Ετοιμάζει «στοίχημα» 10 δισ. δολ. στην ChatGPT

Θέλει παρουσία της στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και των bots

Το βλέμμα της στην ChatGPT έχει στρέψει η Microsoft. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg είναι σε συζητήσεις για μία επένδυση έως 10 δισ. δολάρια στην εταιρεία που κατασκευάζει bots. Η υπό συζήτηση πρόταση προβλέπει ότι ο τεχνολογικός κολοσσός θα επενδύσει το ποσό σε μία περίοδο πολλών ετών, αν και οι τελικοί όροι ενδέχεται να τροποποιηθούν όπως ανέφεραν πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν πως οι εταιρείες βρίσκονται σε συνομιλίες εδώ και μήνες με στόχο μία συμφωνία που θα δώσει στη Microsoft πιο ισχυρή παρουσία στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Το Semafor είχε νωρίτερα μεταδώσει ότι η πιθανή επένδυση θα περιλαμβάνει και άλλες εταιρείες venture capitals και θα μπορούσε να αποτιμήσει την OpenAI στα 29 δισ. δολάρια. Εκπρόσωποι των Microsoft και OpenAI αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η ChatGPT άρχισε να λειτουργεί στα τέλη Νοεμβρίου και συγκέντρωσε 1 εκατομμύριο χρήστες σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Η μίμηση ανθρώπινης συνομιλίας πυροδότησε εικασίες σχετικά με τις δυνατότητές της να υποκαταστήσει ακόμη και επαγγελματίες συγγραφείς ή και να απειλήσει τη βασική επιχείρηση – δηλαδή τη μηχανή αναζήτησης – της Google. Ο οργανισμός πίσω από αυτό, που έχει ιδρυθεί από τον Έλον Μασκ και τον επενδυτή της Silicon Valley, Σαμ Όλτμαν, κερδίζει χρήματα χρεώνοντας τους προγραμματιστές για να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία του.

Η νέα τεχνολογία έχει «χτιστεί» πάνω στη γλώσσα GPT-3 της OpenAI. Η εφαρμογή Dall-E, που που δέχεται γραπτές εντολές για τη σύνθεση τέχνης και άλλων εικόνων, οδήγησε επίσης σε μια ευρεία συζήτηση σχετικά με την έγχυση της τεχνητής νοημοσύνης στις δημιουργικές βιομηχανίες. Το OpenAI εργάζεται ήδη σε ένα διάδοχο μοντέλο GPT-4 για την επεξεργασία φυσικής γλώσσας.

Η Microsoft έχει στο παρελθόν επενδύσει περί το 1 δισ. δολάρια στην OpenAi.  Επίσης εργάζεται να προσθέσει την ChatGPT στη μηχανή αναζήτησης Bing, θέλοντας να γίνει πιο ανταγωνιστική έναντι της κυρίαρχης Google.

Το bot είναι σε θέση να απαντά σε ερωτήματα με φυσικό και ανθρώπινο τρόπο, να διεξάγει μια συνομιλία και να απαντά σε επόμενες ερωτήσεις, σε αντίθεση με το βασικό σύνολο συνδέσμων που παρέχει μια αναζήτηση στην Google. Ωστόσο, η ανησυχία για την ακρίβεια των πληροφοριών που παρέχει – για την οποία ο ίδιος ο Όλτμαν είπε δεν είναι αρκετά καλή για να βασιστεί κανείς –  έχει προκαλέσει προσοχή σχετικά με την πρόωρη χρήση του. Σχολεία της Νέας Υόρκης έχουν απαγορεύσει στους μαθητές του την πρόσβαση στο ChatGPT.

naftemporiki.gr