Skip to main content

Κίνα: Καθυστερήσεις παράδοσης μοντέλων της Tesla μετά τις εκπτώσεις

REUTERS/Aly Song/File Photo

Οι μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν περίπου 8% στα 122,20 δολάρια τη Δευτέρα, αφού έχασαν 68% τους τελευταίους 12 μήνες.

Οι υποψήφιοι αγοραστές της Tesla Inc (TSLA.O) στην Κίνα περιμένουν περισσότερο για ορισμένες εκδόσεις του αυτοκινήτου Model Y, γεγονός που υποδηλώνει ότι η απόφαση του κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων να μειώσει τις τιμές υποδαυλίζει τη ζήτηση στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της.

Ο χρόνος αναμονής για τις παραγγελίες των πισωκίνητων και μεγάλου βεληνεκούς εκδόσεων του Model Y ήταν μια εβδομάδα μεγαλύτερος τη Δευτέρα από ό,τι ήταν την Παρασκευή, όπως έδειξε η ιστοσελίδα της Tesla.

Οι μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν περίπου 8% στα 122,20 δολάρια τη Δευτέρα, αφού έχασαν 68% τους τελευταίους 12 μήνες.

Η αναμονή από τη Δευτέρα ήταν δύο έως πέντε εβδομάδες για αυτά τα μοντέλα. Ο χρόνος αναμονής για όλες τις εκδόσεις του Model 3 και την έκδοση επιδόσεων του Model Y παρέμενε σε μία έως τέσσερις εβδομάδες από τη Δευτέρα.

Η Tesla μείωσε τις τιμές κατά 6% έως 13,5% την Παρασκευή σε εκπτώσεις που έφεραν ορισμένα από τα αυτοκίνητά της κοντά στα μοντέλα με τις καλύτερες πωλήσεις της BYD (1211.HK), σε ένα βήμα που οι αναλυτές διάβασαν ως ένδειξη ότι ένας πόλεμος τιμών θα μπορούσε να δημιουργηθεί σε μια εποχή που η ζήτηση στην Κίνα έχει παραπαίει.

Μέχρι τη Δευτέρα, η Tesla δεν είχε προβεί σε καμία προσαρμογή στο σχέδιο παραγωγής του Ιανουαρίου για το εργοστάσιό της στη Σαγκάη, με την αναστολή των γραμμών συναρμολόγησης να ξεκινά από τις 20 Ιανουαρίου έως το τέλος του μήνα, δήλωσε άτομο με γνώση του θέματος.

“Είναι (ο χρόνος αναμονής) μια πρώιμη ένδειξη ότι οι μειώσεις των τιμών έχουν τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο, που είναι η ενίσχυση της ζήτησης”, δήλωσε ο αναλυτής της CFRA Research, Garrett Nelson.

Ο Νέλσον πρόσθεσε ότι η παραγωγή οχημάτων της Tesla ξεπέρασε τις πωλήσεις για τρία συνεχόμενα τρίμηνα και η εταιρεία επέλεξε να μειώσει τις τιμές και να κάνει κάποιες επιπλέον διακοπές στο εργοστάσιο της Σαγκάης για να φέρει ξανά σε ισορροπία την προσφορά και τη ζήτηση.

Ιδιοκτήτες αναμένουν αποζημίωση μετά τις μειώσεις τιμών

Θυμωμένοι Κινέζοι ιδιοκτήτες που αγόρασαν αυτοκίνητα Tesla στα τέλη του 2022 και έχασαν την πρόσθετη έκπτωση δήλωσαν ότι περιμένουν απάντηση από την εταιρεία για το αίτημά τους για κάποιου είδους αποζημίωση μετά από μια καταιγίδα αυτοσχέδιων διαμαρτυριών.

Ένας εκπρόσωπος της Tesla δήλωσε στο Reuters το Σάββατο ότι η εταιρεία δεν έχει κανένα σχέδιο να αποζημιώσει τους εν λόγω αγοραστές για τις μειώσεις τιμών που είχαν χάσει. Η εταιρεία δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό τη Δευτέρα.

Ορισμένοι από τους αγοραστές στην Κίνα δήλωσαν ότι είχαν οδηγηθεί να πιστέψουν ότι οι περαιτέρω εκπτώσεις δεν θα έρχονταν. Πολλοί ήθελαν επίσης να επωφεληθούν από μια πανεθνική επιδότηση EV που έληξε στο τέλος του έτους.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επέλεξαν σε μεγάλο βαθμό να μην καλύψουν τις διαμαρτυρίες, οι οποίες σύμφωνα με διαδικτυακά βίντεο έγιναν σε πόλεις όπως το Πεκίνο, η Σενζέν, η Τσενγκντού και η Σιάν. Το Reuters παρακολούθησε μια διαμαρτυρία σε εγκαταστάσεις της Tesla στη Σαγκάη.

Πηγή: Reuters