Skip to main content

Ο Τζακ Μα παραχωρεί τον έλεγχο της Ant Group

O fintech κολοσσός και ο ιδρυτής του είχαν βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών από το 2020

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής των Alibaba και Ant Group υποκύπτει τελικά στην πίεση του Πεκίνου, που προσπαθεί να περιορίσει την επιρροή των τεχνολογικών κολοσσών της χώρας. Ο Τζακ Μα αποφάσισε να πουλήσει το μεγαλύτερο τμήμα του μετοχικού μεριδίου που κατέχει στην Ant Group, τη μεγαλύτερη fintech εταιρεία της Κίνας και μία από τις πλέον επιτυχημένες παγκοσμίως, ώστε να μην έχει πλέον τον έλεγχό της.

Ο άλλοτε λαλίστατος κ. Μα – μία προσωπικότητα με διεθνή αναγνώριση και παρουσία σε μεγάλα οικονομικά και επιχειρηματικά fora ανά την υφήλιο – έχει πραγματοποιήσει ελάχιστες εμφανίσεις την τελευταία τριετία.

Η εξαφάνιση και το μπλόκο στην IPO της Ant

Μάλιστα μετά την δημόσια κριτική που άσκησε στις τράπεζες της Κίνας το 2020, για ένα διάστημα τριών μηνών είχε «εξαφανιστεί» και υπήρχε εντονότατη φημολογία για την τύχη του.

Το ίδιο διάστημα οι κινεζικές αρχές είχαν μπλοκάρει τη σχεδιαζόμενη εισαγωγή της Ant στο χρηματιστήριο. Η αρχική δημόσια εγγραφή (IPO) είχε προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του 2020 και υπήρχαν εκτιμήσεις ότι θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών. Στόχος ήταν να αντληθούν περισσότερα από 34 δισ. δολάρια, κάτι που θα προσέδιδε στην εταιρεία αξία 313 δισ. δολαρίων.

Τελικά η IPO ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή. Πολλοί τότε είχαν σχολιάσει ότι ήταν ένα «μάθημα» του Σι προς μία επιχείρηση που είχε καταστεί υπερβολικά ισχυρή και τον ιδρυτή της, που μιλούσε με υπέρμετρο θάρρος (ή κατά το Πεκίνο θράσος).

Διαβάστε: Τζακ Μα – Ο δισεκατομμυριούχος «Ίκαρος» της Κίνας

Τα τελευταία βήματα της αναδιάρθρωσης

Μετά τη ριζική αναδιάρθρωση της Ant, o Μα θα διατηρήσει μερίδιο μόλις 6%. Κανείς μέτοχος δεν θα έχει πλέον μερίδιο ελέγχου. Όπως επισημαίνει ο Άντριου Κολίερ, γενικός διευθυντής της Orient Capital Research, η αποχώρηση του Τζακ Μα από την Ant Financial, την οποία ο ίδιος ίδρυσε και γιγάντωσε, αποκαλύπτει την αποφασιστικότητα της κινεζικής ηγεσίας στο να περιορίσουν την επιρροή μεγάλων ιδιωτών επενδυτών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Reuters η διαδικασία αναδιάρθρωσης της εταιρείας θα ολοκληρωθεί με την επιβολή… προστίμου 1 δισ. δολαρίων από τις κινεζικές αρχές. Το αναμενόμενο πρόστιμο έρχεται στο πλαίσιο της ευρύτερης «επίθεσης» των κινεζικών αρχών κατά των τεχνολογικών κολοσσών, η οποία έχει «αφαιρέσει» εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία τους και έχει συρρικνώσει έσοδα και κέρδη.

naftemporiki.gr