Skip to main content

ΗΠΑ: Σε χαμηλό τριμήνου οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

REUTERS/Brian Snyder/File Photo

Οι νέες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 19.000 την τελευταία εβδομάδα του 2022.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε σε χαμηλό τριών μηνών την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι απολύσεις μειώθηκαν κατά 43% τον Δεκέμβριο, υποδεικνύοντας μια στενή αγορά εργασίας που θα μπορούσε να απαιτήσει από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 19.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 204.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 225.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα.

Η αστάθεια γύρω από τις αργίες του τέλους του έτους έχει προκαλέσει θόρυβο στα δεδομένα των απαιτήσεων. Έτσι οι απαιτήσεις παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα παρά μια σειρά απολύσεων στον τεχνολογικό τομέα και σε ευαίσθητους στα επιτόκια βιομηχανίες όπως η στέγαση και η χρηματοδότηση.

Οι οικονομολόγοι υπέθεσαν ότι τα πακέτα απολύσεων και η ακόμη ισχυρή ζήτηση για εργατικό δυναμικό, που διευκόλυνε τους απολυμένους εργαζομένους να βρουν άλλη δουλειά, κρατούσαν τις απαιτήσεις σε χαμηλά επίπεδα. Λένε επίσης ότι οι εταιρείες είναι πιθανό να επιβραδύνουν τις προσλήψεις πριν ξεκινήσουν τις απολύσεις, αφού αγωνίζονται να βρουν εργατικό δυναμικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

naftemporiki.gr