Skip to main content

Φυσικό αέριο: Ο καιρός «έπνιξε» την ζήτηση- Βουτιά 7,9% στις τιμές

REUTERS/Wojciech Kardas/Agencja Gazeta

Στο χαμηλότερο επίπεδό τους οι τιμές από πριν την έναρξη του πολέμου.

Ο καιρός εξακολουθεί να δείχνει τον δρόμο στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, που το πρωί της Δευτέρας υποχώρησαν περαιτέρω για να φτάσουν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τις 21 Φεβρουαρίου (τρεις ημέρες πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία).  Οι τιμές σημειώνουν πτώση εδώ και τρεις εβδομάδες. Τον Δεκέμβριο μειώθηκαν περίπου κατά 47%.

Αναλυτικά, ο ήπιος καιρός που επικρατεί σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης περιόρισε τη ζήτηση «αναγκάζοντας» σε πτώση τις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έως και 7,9% τη Δευτέρα. Έπειτα οι τιμές «μάζεψαν» τις απώλειες και διαπραγματεύονται χαμηλότερα κατά 6,3%, στα 71,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στο μεταξύ, όπως υποδεικνύει η πρόγνωση του καιρού, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν τις επόμενες δύο εβδομάδες σε επίπεδα πάνω από το φυσιολογικό για την εποχή στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Ο καλός καιρός που θα βοηθήσει την περιοχή να εξοικονομήσει προμήθειες αποφεύγοντας την εξάντληση των αποθεμάτων της, σημειώνει το Bloomberg αναφέροντας ότι μετά από ένα χρόνο ακραίας αστάθειας, η αγορά ξεκινά το 2023 λιγότερο πιεσμένη, αφενός λόγω της μείωσης των τιμών αφετέρου λόγω της επάρκειας των προμηθειών καθώς η Ευρώπη στράφηκε στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες.

Οι ηπιότερες θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την παραδοσιακή επιβράδυνση της βιομηχανικής ζήτησης στο τέλος του έτους, μπορεί να βοηθήσουν την περιοχή να διατηρήσει σε ικανοποιητικά επίπεδα τα αποθέματα μέχρι το τέλος της σεζόν.

Διαβάστε ακόμη:

naftemporiki.gr