Skip to main content

Gazprom: Σε ιστορικό χαμηλό οι εξαγωγές της λόγω Ευρώπης

Πτώση 46% σε σχέση με το 2021.

Οι εξαγωγές της Gazprom στις βασικές ξένες αγορές της μειώθηκαν στο μισό το 2022 – φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από την αρχή του αιώνα – καθώς οι ροές προς την Ευρώπη μειώθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου έστειλε φέτος 100,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου σε χώρες εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, δήλωσε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος Αλεξέι Μίλερ. Αυτό αντιστοιχεί σε μια πτώση 46% από το 2021.

Οι παραδόσεις της Gazprom στην Ευρώπη, την ιστορικά μεγαλύτερη αγορά της, συρρικνώνονται καθώς το Κρεμλίνο απαντά στις δυτικές κυρώσεις. Σχεδόν όλες οι μεγάλες διαδρομές αγωγών που μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο έχουν διάφορα προβλήματα, ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αποκόπηκαν εντελώς νωρίτερα φέτος, αφού αρνήθηκαν να πληρώσουν για τις προμήθειες σε ρούβλια.

Η Gazprom δεν αναλύει τα δεδομένα εξαγωγών ανά χώρα, καθιστώντας δύσκολη την εκτίμηση των ροών σε μεμονωμένες αγορές. Αυτή τη στιγμή, το φυσικό αέριο ρέει προς την Ευρώπη μέσω ενός μόνο από τα διασυνοριακά σημεία της Ρωσίας με την Ουκρανία και μέσω ενός σκέλους του αγωγού TurkStream μέσω Τουρκίας προς Ουγγαρία και Σερβία.

Εν τω μεταξύ, η Gazprom αυξάνει σταδιακά τις προμήθειες στην Κίνα, με τους ημερήσιους όγκους τον Δεκέμβριο να ξεπερνούν τα συμβατικά επίπεδα και μερικές ημέρες να αγγίζουν τα ρεκόρ.

Η παραγωγή φυσικού αερίου της Gazprom μειώθηκε στα 412,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος, είπε ο Μίλερ. Πρόκειται για μείωση σχεδόν 20% από το 2021 και είναι η χαμηλότερη από τουλάχιστον το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας.

Πηγή: Bloomberg