Skip to main content

Οι Γερμανοί αναμένουν αύξηση του πληθωρισμού

REUTERS/Annegret Hilse

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, ο πληθωρισμός θα πρέπει σταδιακά να υποχωρήσει από τα επίπεδα ρεκόρ το 2023.

Η Bundesbank προβλέπει πτώση του πληθωρισμού κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες στη Γερμανία την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα όμως με μια νέα έρευνα, η πλειοψηφία των Γερμανών έχει διαφορετική άποψη: Οι τιμές καταναλωτή θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Το 50% των ερωτηθέντων από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Yougov πιστεύει ότι είναι πιθανό ο πληθωρισμός να συνεχίσει να αυξάνεται το 2023. Σχεδόν το ένα τρίτο (28%) αναμένει ότι οι ρυθμοί πληθωρισμού θα παραμείνουν στα υψηλά επίπεδα των τελευταίων μηνών.

Για μήνες, οι υψηλές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων –που τροφοδοτούνται και από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία– αυξάνουν τον γενικό πληθωρισμό. Αυτό μειώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και επιβαρύνει τις εταιρείες.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, ο πληθωρισμός θα πρέπει σταδιακά να υποχωρήσει από τα επίπεδα ρεκόρ το 2023 – επειδή τότε θα τεθούν σε ισχύ τα φρένα της κυβέρνησης στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Η Bundesbank, για παράδειγμα, προβλέπει μείωση του πληθωρισμού από μέσο όρο 8,6% το 2022 σε 7,2% το 2023 – όπως μετράται από τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή ,ο οποίος είναι καθοριστικός για τη νομισματική πολιτική στη ζώνη του ευρώ.

Στην έρευνα Yougov, ωστόσο, μόνο μια μειοψηφία συμμερίζεται αυτήν την εκτίμηση: Μόλις το 13% των ερωτηθέντων στην έρευνα, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της συνεταιριστικής Ενωσης Volks-und Raiffeisenbanken, αναμένει μικρότερο πληθωρισμό το 2023. Η συνεταιριστική ένωση αντιπροσωπεύει ινστιτούτα σε όλα τα ομοσπονδιακά κρατίδια με εξαίρεση τη Βαυαρία και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Ο Γιούργκεν Βάχε, Διευθύνων Σύμβουλος της Hannoversche Volksbank,λέει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν «ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού απειλεί ήδη να εδραιωθεί στο μυαλό των ανθρώπων – με αντίστοιχες επιπτώσεις στη συμπεριφορά τους».

Ενόψει της επόμενης τριετίας, η πλειονότητα των ερωτηθέντων αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται (35%) ή θα παραμείνει στο ίδιο υψηλό επίπεδο (24%)