Skip to main content

Πορτογαλία: φόρος 33% και στα υπερκέρδη της λιανικής τροφίμων

Ο κανονικός συντελεστής για τα εταιρικά κέρδη, στην χώρα είναι 21%.

Το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ενέκρινε την Τρίτη φόρο 33% στα υπερκέρδη που θα αποκομίσουν οι εταιρείες ενέργειας και οι λιανοπωλητές τροφίμων, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σχεδόν σε υψηλό τριών δεκαετιών.

Ο επικεφαλής φορολογικών υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών, Νούνο Φέλιξ, δήλωσε ότι ο νέος “έκτακτος και αυστηρά προσωρινός” φόρος είναι σύμφωνος με αυτόν που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον τομέα της ενέργειας.

Στην Πορτογαλία, ο φόρος αυτός στοχεύει στα υπερκέρδη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς του αργού πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του άνθρακα και των διυλιστηρίων, αλλά και των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης τροφίμων. Προτάθηκε από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου.

“Ο νέος φόρος αποσκοπεί στην αναδιανομή αυτών των υπερκερδών μέσα σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον. Πρέπει να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη”, δήλωσε ο Φέλιξ στο κοινοβούλιο πριν από την ψηφοφορία.

Τι θα φορολογηθεί

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο καθεστώς, το μερίδιο των κερδών των εταιρειών αυτών που υπερβαίνει το 20% του μέσου όρου των κερδών των προηγούμενων τεσσάρων ετών θα φορολογείται με 33%. Ο νέος συντελεστής θα εφαρμοστεί το 2022 και το 2023.

Στην Πορτογαλία, ο κανονικός συντελεστής για τα εταιρικά κέρδη είναι 21%.

Η δεύτερη σε πωλήσεις λιανικής επιχείρηση στην Πορτογαλία Jeronimo Martins (JMT.LS) κατέγραψε αύξηση 29% στα καθαρά κέρδη Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, καθώς η άνοδος του πληθωρισμού οδήγησε τα στοιχεία των πωλήσεων σε υψηλότερα επίπεδα.

Οι  τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 9,9% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, επιβραδυνόμενες ελαφρώς από το 10,1% του προηγούμενου μήνα, που ήταν το υψηλότερο των τελευταίων τριών δεκαετιών.

naftemporiki.gr