Skip to main content

Βρετανία: «Οι εργαζόμενοι της Amazon στο Κόβεντρι γράφουν ιστορία »

REUTERS/Eduardo Munoz/File Photo

Διεκδικούν αμοιβή 15 λιρών την ώρα - Για «ανταγωνιστικές αμοιβές» κάνει λόγο η εταιρεία

«Γράφουν ιστορία» οι εργαζόμενοι στην αποθήκη της Amazon στο Κόβεντρι  της κεντρικής Αγγλίας,  καθώς ψήφισαν να απεργήσουν τη νέα χρονιά διαμαρτυρόμενοι για τις αποδοχές τους, και διεκδικώντας αμοιβή 15 λιρών την ώρα ανακοίνωσε σήμερα το συνδικάτο που εκπροσωπεί το προσωπικό.

«Οι εργαζόμενοι της Amazon στο Κόβεντρι έγραψαν ιστορία – θα είναι οι πρώτοι στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα συμμετάσχουν σε μια επίσημη απεργία», δήλωσε συγκεκριμένα η Αμάντα Τζέρινγκ, ανώτερο στέλεχος του συνδικατο GMB.

Στην ψηφοφορία για την απόφαση συμμμετείχε το 63%,των εργαζομένων στην αποθήκη με  το 98% αυτών να υποστηρίζει την απεργία,

Αν και οι ψηφισάντες αντιστοιχούν σε λιγότερο από το ένα τέταρτο των περίπου 1.400 υπαλλήλων που απασχολούνται στο εργοστάσιο, η GMB το χαιρέτισε ως μια σημαντική νίκη, δεδομένης της καταγεγραμμένης εχθρότητας της Amazon προς τα συνδικάτα.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν άτυπη στάση εργασίας το καλοκαίρι, όταν τους είπαν ότι θα έπαιρναν αύξηση μισθού κατά 50 πένες την ώρα, ανεβάζοντας τη βασική αμοιβή στις 10,50 λίρες.

Εκπρόσωπος της Amazon δήλωσε:  Εκτιμούμε τη σπουδαία δουλειά που κάνουν οι ομάδες μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και είμαστε υπερήφανοι που προσφέρουμε ανταγωνιστικές αμοιβές, οι οποίες ξεκινούν από 10,50 έως 11,45 λίρες την ώρα, ανάλογα με την τοποθεσία. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 29% στο ελάχιστο ωρομίσθιο που καταβάλλεται στους υπαλλήλους της Amazon από το 2018″.

Ο ίδιος πρόσθεσε  ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν μια επιπλέον εφάπαξ πληρωμή 500 λιρών, “ως ένα επιπλέον ευχαριστώ”.

Η Βρετανία αντιμετωπίζει έναν άνευ προηγουμένου αριθμό απεργιών σε διάφορους κλάδους, όπως στην υγεία με τους εργαζόμενους στα ασθενοφόρα, τους νοσηλευτές και άλλους εργαζόμενους στον κλάδο να οργανώνουν κινητοποιήσεις, και στις μεταφορές, καθώς οι εργαζόμενοι ενώπιον του αυξανόμενου πληθωρισμού απαιτούν καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας.