Skip to main content

Οικονομική ύφεση και Χριστουγεννιάτικο χάος στη Βρετανία

EPA/ADAM VAUGHAN

To φαινομενικά περίεργο είναι ότι υπάρχει μια εκπληκτική λαϊκή υποστήριξη στους απεργούς.

Μαζικές απεργίες, οικονομική κρίση, πληθωρισμός ρεκόρ και πολιτικό χάος:  Η Μεγάλη Βρετανία βιώνει τις χειρότερες στιγμές μετά το Brexit και ένα άνευ προηγουμένου κοινωνικό κίνημα.

Κάπου 100.000 Βρετανοί νοσηλευτές πραγματοποίησαν χθες απεργία ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις, που να καλύπτουν τον διψήφιο πληθωρισμό (11,1%) και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Για την ιστορία, ήταν η πρώτη απεργία στα 106 χρόνια παρουσίας του σωματείου τους, του Royal College of Nursing (RCN).  Το νοσηλευτικό προσωπικό ζητεί αύξηση μισθού λίγο πάνω από 19% για να αντισταθμίσουν τα χρόνια έλλειψης που είχαν ως αποτέλεσμα, μείωση της αγοραστικής τους δύναμης κατά 20% από το 2010. Ένα αίτημα που κρίθηκε «υπερβολικό» από την κυβέρνηση Σούνακ.

«Είμαστε μαζί σας», ήταν ο τίτλος της «Daily Mirror», απηχώντας την κοινή γνώμη στη Βρετανία. «Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας», αναφέρει σε tweet το βρετανικό ταμπλόιντ.

Ένα πρωτοφανές κίνημα δυσαρέσκειας και μια σπάνια για τη Βρετανία κοινωνική ένταση μετά τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης της Μάργκαρετ Θάτσερ, απλώνεται στη Γηραιά Αλβιώνα, καθώς πλησιάζουν οι γιορτές. Από τους σιδηροδρόμους μέχρι τα ταχυδρομεία, πολλές επαγγελματικές κατηγορίες θα απεργήσουν ως το τέλος του χρόνου.

Οι περίπου 115.000 υπάλληλοι των Royal Mail (των ταχυδρομείων, που ιδιωτικοποιήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2010) κατέβηκαν επίσης σε απεργία, εν μέσω πολλών παραγγελιών για την αποστολή δώρων για τις γιορτές.

Η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, αν και βρίσκεται πολύ χαμηλά στις δημοσκοπήσεις, απειλεί να περιορίσει νομοθετικά τις εξουσίες των συνδικάτων και αρνείται να μπει σε διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους. «Παλεύουμε για δίκαιους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας εδώ», λέει η Αντζελα. Εργαζόμενη στα Βασιλικά Ταχυδρομεία εδώ και 10 χρόνια κρατά  ένα ροζ πλακάτ που γράφει «Strike to Win»- «Απεργούμε για να νικήσουμε». Η Αντζελα ήταν μία από τις πολλές δεκάδες χιλιάδες ταχυδρομικούς που διαδήλωσαν, αγνοώντας τις θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, μπροστά από το βρετανικό κοινοβούλιο για να απαιτήσουν να μην μειωθούν περαιτέρω οι πραγματικοί μισθοί και το βιοτικό τους επίπεδο.

Η Βρετανία σε αδιέξοδο

Η Βρετανία θα βρεθεί σε μεγάλο βαθμό σε αδιέξοδο τα Χριστούγεννα, καθώς θεωρείται η χώρα με την μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα στην Ευρώπη. Οι απεργίες, ειδικά στον λεγόμενο δημόσιο τομέα, «απειλούν» το εορταστικό κλίμα των ημερών.  Απεργούν ακόμη και οι «συνοριοφύλακες» στις εισόδους της χώρας, πριν και μετά τα Χριστούγεννα. Προφανώς θα υπάρξουν προβλήματα με τις αποσκευές στο Χήθροου, αλλά και στο Eurostar.

To φαινομενικά περίεργο είναι ότι υπάρχει μια εκπληκτική λαϊκή υποστήριξη στους απεργούς. Ίσως επειδή οι Βρετανοί-υπερήφανοι για το δημόσιο Σύστημα Υγείας τους εδώ και δεκαετίες- το βλέπουν τώρα να καταρρέει. Ακόμη κι αν δεν γίνονταν καθόλου απεργίες. Οι πραγματικοί μισθοί στον δημόσιο τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου μειώνονται εδώ και μια δεκαετία. Αυξήθηκαν μόλις 2,7% εφέτος, σε σύγκριση με 6,7% στον ιδιωτικό τομέα. Όταν λοιπόν ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ προσπαθεί να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον των απεργών ισχυριζόμενος ότι κάθε οικογένεια θα πλήρωνε 1.000 λίρες αν υποχωρούσε στις απαιτήσεις του συνδικάτου των Νοσηλευτών, δεν φαίνεται να πείθει τον μέσο Βρετανό. Αλλωστε, το ίδιο το BBC δεν δίστασε να διαψεύσει, με  εκτενές ρεπορτάζ, τον ισχυρισμό του Ρίσι Σούνακ.