Skip to main content

Γελέν: Σημαντική μείωση του πληθωρισμού το 2023, «αν δεν υπάρξει κάποιο απρόβλεπτο οικονομικό σοκ»

Made Nagi/Pool via REUTERS

«Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα δούμε πολύ χαμηλότερο πληθωρισμό. αν δεν υπάρξει ένα απρόβλεπτο σοκ».

Καθώς ο πληθωρισμός κινείται σε υψηλό 40 ετών, οι συνέπειες της πανδημίας παραμένουν και συνεχίζει να μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ένας αυξανόμενος αριθμός οικονομολόγων και CEO θεωρούν δεδομένο ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς ύφεση.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, απαντάει ότι κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να αποφύγει κάτι τέτοιο.

«Η Γέλεν είναι οικονομολόγος με πάνω από 50 χρόνια εμπειρίας και πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό των αμερικανικών επιτοκίων. Γνωρίζει έτσι καλύτερα από τους περισσότερους τη λεπτή ισορροπία της προσπάθειας να δημιουργηθεί μια οικονομία που διατηρεί χαμηλά τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλεί απολύσεις και ύφεση», σημειώνει το τηλεοπτικό δίκτυο CBS παρουσιάζοντας την συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τη Γέλεν, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα σημειώσει σημαντική το 2023. «Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα δούμε πολύ χαμηλότερο πληθωρισμό. αν δεν υπάρξει ένα απρόβλεπτο σοκ». είπε χαρακτηριστικά.

«Όταν έρθει το 2023, χρειάζεται οι πολίτες να ανησυχούν για μια ύφεση;» είναι η επόμενη ερώτηση που καλείται να απαντήσει. «Πάντα υπάρχουν κίνδυνοι ύφεσης. Η οικονομία παραμένει επιρρεπής σε κραδασμούς. Αλλά κοιτάξτε, έχουμε ένα πολύ υγιές τραπεζικό σύστημα. Έχουμε πολύ υγιείς επιχειρήσεις και νοικοκυριά», είπε η Γέλεν υπογραμμίζοντας ότι ο κίνδυνος διολίσθησης της οικονομίας σε ύφεση υπάρχει. «Αλλά σίγουρα δεν είναι, κατά την άποψή μου, κάτι που είναι απαραίτητο για τη μείωση του πληθωρισμού», πρόσθεσε.

Η Γέλεν είπε ακόμα ότι η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σημαντικά, ο πληθωρισμός δείχνει να υποχωρεί και είναι αισιόδοξη ότι η αγορά εργασίας θα παραμείνει υγιής. Συμπλήρωσε ότι ελπίζει ότι η άνοδος του πληθωρισμού που παρατηρήθηκε φέτος θα είναι βραχύβια και είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει μάθει «πολλά μαθήματα» σχετικά με την ανάγκη να περιοριστεί ο πληθωρισμός μετά τις υψηλές τιμές που παρατηρήθηκαν τη δεκαετία του 1970.

Τα σχόλιά της έρχονται ενώ αναμένεται κατά την επόμενη συνεδρίαση της Fed, η κεντρική τράπεζα να επιβραδύνει τον επιθετικό ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων στις οποίες επιδόθηκε φέτος. Μετά από τέσσερις αυξήσεις 75 μονάδων βάσης φέτος, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έχει στείλει μήνυμα ότι έρχεται μικρότερη αύξηση των επιτοκίων.

naftemporiki.gr