Skip to main content

Πετρέλαιο: Οι τιμές κινούνται ανοδικά τη Δευτέρα

REUTERS/Angus Mordant

Οι παράγοντες που διαμορφώνουν το κλίμα στην αγορά.

Η αβεβαιότητα κίνησε ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου το πρωί της Δευτέρας. Το προηγούμενο διάστημα κινούνταν πτωτικά, με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει κατά 5,13% στο 2022.

Ειδικότερα, το πρωί της Δευτέρας οι τιμές για το μπρεντ ενισχύθηκαν κατά 0,5%, και διαμορφώθηκαν στα 76,51 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή για το αμερικανικό αργό διαμορφώθηκε στα 71,55 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 0,8%.

Και τα δύο συμβόλαια αναφοράς για το πετρέλαιο έπεσαν την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021, εν μέσω ανησυχιών ότι μια πιθανή παγκόσμια ύφεση θα επηρεάσει τη ζήτηση πετρελαίου.

Η αλλαγή πλεύσης των τιμών αποδίδεται στον κλειστό αγωγό μεταφοράς πετρελαίου Keystone στη Νεμπράσκα. Στον αγωγό, που συνδέει κοιτάσματα στον Καναδά με διυλιστήρια στην Ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ, παρατηρήθηκε διαρροή. Η καναδική εταιρεία TC Energy, που τον εκμεταλλεύεται, συνεχίζει τις προσπάθειες να τεθεί ξανά σε λειτουργία, αλλά δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για την επαναλειτουργία του, σύμφωνα με δήλωσή της την Κυριακή.

Το κλίμα επηρεάζει επίσης η κατάσταση στην Κίνα, καθώς το Πεκίνο χαλαρώνει την πολιτικών των μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού. Αναμένεται έτσι να ανακάμψει η ζήτηση  από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο. Από την άλλη, η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται προκαλεί  ανησυχίες για την κατανάλωση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με την συμβουλευτική FGE να αναφέρει σε σημείωμά της ότι η ξαφνική άρση των περιορισμών θα μπορούσε να δημιουργήσει αρνητικούς κινδύνους για τη ζήτηση πετρελαίου.

«Οι τιμές του πετρελαίου είναι υψηλότερες καθώς ο αγωγός Keystone παραμένει κλειστός, οι έλεγχοι για τον COVID στην Κίνα χαλαρώνουν και με δεδομένη την ανησυχία ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή», δήλωσε ο Edward Moya, αναλυτής για τον OANDA.

naftemporiki.gr