Skip to main content

Αγωγός Keystone: Διαρροή πετρελαίου οδήγησε το κλείσιμό του

REUTERS/Kacper Pempel

Ο συγκεκριμένος αγωγός έχει μήκος 3.500 χιλιόμετρα και μεταφέρει πετρέλαιο από τον δυτικό Καναδά στις ΗΠΑ

Διαρροή παρατηρήθηκε στον αγωγό μεταφοράς πετρελαίου Keystone στη Νεμπράσκα, με αποτέλεσμα η καναδική εταιρεία TC Energy, που τον εκμεταλλεύεται, να προχωρήσει σήμερα στο κλείσιμό του. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω αγωγός συνδέει τον Καναδά με τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, περίπου στις 8 το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου παρατηρήθηκε πτώση της πίεσης στο σύστημα και για τον λόγο αυτό σήμανε συναγερμός, σύμφωνα με διευκρινίσεις της εταιρείας. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουν δοθεί σαφείς διευκρινίσεις για το μέγεθος ή την αιτία της διαρροής, με την TC Energy να δηλώνει πως θα δημοσιοποιηθούν οι απαραίτητες πληροφορίες όταν αυτό καταστεί δυνατό.

Όπως γνωστοποίησε η εταιρεία, το σημείο του αγωγού που παρατηρήθηκε η διαρροή απομονώθηκε και τοποθετήθηκαν φράγματα με σκοπό να ελεγθεί η ρύπανση. «Κλείσαμε το δίκτυο των αγωγών Keystone και κινητοποιήσαμε το προσωπικό και τον εξοπλισμό μας», αναφέρθηκε.

Ο αγωγός Keystone έχει μήκος σχεδόν 3.500 χιλιόμετρα και μεταφέρει πετρέλαιο από τον δυτικό Καναδά σε διάφορα σημεία στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι το 2021 ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπαίντεν απέρριψε το σχέδιο επέκτασης του αγωγού «Keystone XL», το οποίο αργότερα εγκαταλείφθηκε και από την εταιρεία TC Energy.