Skip to main content

Δυσαρεστημένοι με τις αυξήσεις μισθών οι υπάλληλοι της ΕΚΤ: «Δεν αντισταθμίζουν τον πληθωρισμό»

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την πρόταση»

Οι εκπρόσωποι του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι απογοητευμένοι με την αύξηση μισθών καθώς θεωρούν πως δεν αντισταθμίζει τον πληθωρισμό που είναι επί του παρόντος πέντε φορές μεγαλύτερος από τον επίσημο στόχο του 2%.

Το συνδικάτο της ΕΚΤ — γνωστό ως Διεθνής και Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίων Υπηρεσιών, ή IPSO — θέλει να αλλάξει  την αύξηση μισθού κατά 4,07% που θα τεθεί σε ισχύ το 2023. Έχει γίνει ήδη αύξηση 1,4% για το 2022.

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι» με την πρόταση, δήλωσε στο Bloomberg ο Κάρλος Μπόουλς, αντιπρόεδρος της IPSO. «Με τον πληθωρισμό στη Γερμανία και τη ζώνη του ευρώ πιθανότατα γύρω στο 8,5% φέτος, σημαίνει σημαντική απώλεια αγοραστικής δύναμης».

Εάν οι πραγματικοί μισθοί είναι χαμηλότεροι από το προηγούμενο έτος, είπε, «αυτό βλάπτει το ηθικό των εργαζομένων και επίσης την εμπιστοσύνη τους προς το ίδρυμα».

Ο Μπόουλς, από την πλευρά του, επισημαίνει στην έρευνα του προσωπικού του ΔΝΤ ότι η ταχύτερη αύξηση των ονομαστικών αμοιβών δεν είναι «απαραιτήτως σημάδι ότι επικρατεί μια σπείρα μισθών-τιμών».

Πηγή: Bloomberg