Skip to main content

Ο Ρώσος πρώην trader της Deutsche Bank που έχτισε περιουσία 6 δισ. δολ.

Η άνοδος του 43χρονου Άλεξ Γκέρκο ήταν ταχύτατη

Τα χαμηλά επιτόκια και τα σχέδια τόνωσης της οικονομίας που οδήγησε σε κέρδη – ρεκόρ τη Wall Street κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποτελούν πια παρελθόν. Αλλά η μεταβλητότητα παραμένει στα ύψη. Και κάποιοι κερδίζουν και από αυτήν. Μεταξύ αυτών και ο ο Άλεξ Γκέρκο, ιδρυτής της χρηματιστηριακής XTX Markets.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η εταιρεία του, με έδρα το Λονδίνο, διαχειρίζεται συναλλαγές μετοχών, εμπορευμάτων, συναλλαγμάτων και σταθερού εισοδήματος αξίας σχεδόν 300 δισ. δολαρίων ημερησίως. Τον Μάρτιο πλήρωσε μέρισμα ύψους 1,3 δισ. στερλινών (1,6 δισ. δολαρίων) – ποσό τριπλάσιο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα που κατατέθει στις αρμόδιες αρχές.

Από το 2020 μερίσματα άνω των 2 δισ. στερλινών έχουν πάει σε εταιρεία με έδρα τις Νήσους Κέιμαν, που ελέγχεται από τον Γκέρκο, κάτι που τον έχει βοηθήσει να χτίσει μία περιουσία ύψους 6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index. O Τιμ Μόξον, εκπρόσωπος της TXT, αρνήθηκε να σχολιάσει για το ύψος της περιουσίας του Γκέρκο.

Η άνοδος του 43χρονου Γκέρκο στη λίστα των δισεκατομμυριούχων ήταν ταχύτατη. Ίδρυσε την XTX πριν από 7 χρόνια και ελέγχει το 75% της εταιρείας. Είναι Ρώσος και σπούδασε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, όπου έκανε και το διδακτορικό του στα Μαθηματικά. Άρχισε την καριέρα του ως trader μετοχών στη Deutsche Bank και στη συνέχεια τα καθήκοντά του εστίαζαν στην αγορά συναλλάγματος. Έφυγε από τον γερμανικό κολοσσό το 2009 και εντάχθηκε στο δυναμικό του hedge fund, GSA Capital, για να αποφασίσει τελικά να κάνει το δικό του βήμα στο επιχειρείν με την ίδρυση της XTX.

Σήμερα έχει  ο Γκέρκο έχει λάβει πια τη βρετανική υπηκοότητα. Η εταιρεία του, η οποία είχε το 2021 κέρδη 667 εκατ. στερλινών (αυξημένα κατά 42% σε σχέση με το 2020), επεκτείνεται διαρκώς. Έχει γραφεία στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, τη Σιγκαπούρη, το Μουμπάι και την Ερεβάν της Αρμενίας και απασχολεί περισσότερους από 170 υπαλλήλους. Έχει χτίσει ισχυρές θέσεις στην αγορά συναλλάγματος και τις ευρωπαϊκές μετοχές και τώρα θέλει να διευρύνει την παρουσία της και στην αγορά των αμερικανικών μετοχών.

Η μεταβλητότητα που προκάλεσε τόσο η πανδημίας της Covid-19 όσο και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εκτινάξει τον όγκο συναλλαγών των trading desks. Η XTX δεν είναι μοναδικό φαινόμενο. Η ανταγωνίστριά της, Citadel Securities, είχε καθαρά έσοδα ύψους 4,2 δισ. δολαρίων από πράξεις σε χρηματοοικονομικές αγορές (trading revenue).