Skip to main content

Reuters: Σταθερή η πολιτική του OPEC+ για την παραγωγή πετρελαίου

Η συνεδρίαση άρχισε στις 13:00 ώρα Ελλάδος. Τι αποκάλυψαν 4 πηγές στο Reuters.

Στην απόφαση του Οκτωβρίου για τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου αναμένεται να επιμείνει ο OPEC+ κατά τη σημερινή σύνοδό του, όπως αποκάλυψαν στο Reuters τέσσερις πηγές του οργανισμού, μετά τη συμφωνία των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού.

«Θα κρατήσουμε την παραγωγή όπως είναι», δήλωσε χαρακτηριστικά μία από τις πηγές στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο. Οι συνομιλίες του OPEC+ άρχισαν στις 13:00 ώρα Ελλάδας με μια συνάντηση της συμβουλευτικής Κοινής Υπουργικής Επιτροπής Επιτήρησης (JMMC), την οποία θα ακολουθήσει η πλήρης υπουργική διάσκεψη.

Ο OPEC+, δηλαδή το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών μαζί με τους συμμάχους υπό τη Ρωσία, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και δυσφορία των ηγετών της Δύσης τον περασμένο Οκτώβριο, όταν συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (ποσότητα ίση περίπου το 2% της παγκόσμιας ζήτησης) από τον Νοέμβριο και μέχρι τα τέλη του 2023.

Η δυσφορία απέναντι στον MBS

Μάλιστα η απόφαση αυτή ήρθε παρά το άνοιγμα του Τζο Μπάιντεν και σειράς άλλων ηγετών της Δύσης στον de facto ηγέτη του Οργανισμού, τη Σαουδική Αραβία, και προσωπικά στον διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (MBS), που είχε μπει για ένα διάστημα στην «απομόνωση» μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Και θεωρήθηκε εν πολλοίς ως έμμεση – πλην σαφής- στήριξη της Ρωσίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο OPEC+ υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις του δεν έχουν πολιτικά κίνητρα, αλλά στηρίζονται αποκλειστικά στα οικονομικά δεδομένα. Και αυτά δείχνουν πως θα έχουμε μία σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης (αν όχι ύφεση) κατά συνέπεια της ζήτησης για πετρέλαιο. Παρόλα αυτά είναι ακριβώς οι εκρηκτικές τιμές ενέργειας που έφεραν την κρίση, ανάγκασαν τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν δραστικά το κόστος δανεισμού και τελικά έφεραν το πλήγμα στην ανάπτυξη. Μία σταθεροποίηση των τιμών στα σημερινά επίπεδα (περίπου 80 δολάρια το βαρέλι) ή και μείωσή τους θα έδινε σημαντικές ανάσες και θα απέτρεπε την βαθιά ύφεση, διασφαλίζοντας έτσι και τη ζήτηση ενέργειας, τονίζουν όσοι αντιτίθενται στη στάση του OPEC+.

Και το πλαφόν

Να θυμίσουμε επίσης ότι το βράδυ της Παρασκευής η Ε.Ε., οι χώρες της G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν σε ένα πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης, σε μια κίνηση που αποσκοπεί να στερήσει από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν έσοδα διατηρώντας παράλληλα τη ροή του ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές.

Η Μόσχα είπε ότι δεν θα πουλήσει πετρέλαιο βάσει του πλαφόν και προειδοποίησε με αντίποινα. Πολλοί αναλυτές και υπουργοί του OPEC έχουν προειδοποιήσει ότι το πλαφόν δεν θα είναι αποτελεσματικό.