Skip to main content

Τα σημάδια του καιρού στο φυσικό αέριο- Νέα αύξηση των τιμών

Την ανοδική τάση ενίσχυσαν οι καιρικές συνθήκες, με τις χαμηλές θερμοκρασίες να οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωση.

Στην περιοχή των 150 ευρώ διαμορφώνονται οι τιμές του φυσικού αερίου την Πέμπτη.

Ειδικότερα, το πρωί της Πέμπτης τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης- που αποτελούν το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς-  σημείωσαν άνοδο 4,5% και διαμορφώθηκαν στα 153 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Νωρίτερα οι τιμές είχαν κινηθεί ανοδικά έως και 5,2%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Οκτωβρίου.

Την ανοδική τάση- που είχε φανεί από χθες– ενίσχυσαν οι καιρικές συνθήκες, με τις χαμηλές θερμοκρασίες να οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωση.

Ο καιρός αναμένεται  να δοκιμάσει την ετοιμότητα της περιοχής για το χειμώνα εν μέσω περιορισμένων προμηθειών, σχολιάζει το Bloomberg προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με τις Maxar Technologies και Marex, οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ευρώπη πιθανότατα θα πέσουν κατακόρυφα αυτόν τον μήνα μετά από έναν σχετικά ήπιο Νοέμβριο. Μάλιστα αναμένουν ότι οι συνθήκες μπορεί να είναι ψυχρότερες από το μέσο όρο για την εποχή.

Αυτό που διακυβεύεται είναι πρώτα από όλα είναι οι τιμές της ενέργειας που θα ισχύσουν στην καρδιά του χειμώνα. Ένας δύσκολος χειμώνας θα μπορούσε να καταστήσει την περιοχή εκτεθειμένη σε περαιτέρω πιέσεις του εφοδιασμού. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο βοήθησε στην αναπλήρωση των αποστολών που διακόπηκαν από την Ρωσία και στην πλήρωση των αποθηκών, αλλά τα αποθέματα αρχίζουν να μειώνονται, σημειώνει το Bloomberg υπενθυμίζοντας ότι οι τιμές του φυσικού αερίου είναι τέσσερις φορές υψηλότερες από το κανονικό για την εποχή, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και παρασύροντας σε επιβράδυνση τις οικονομίες.

Η Ευρώπη προσπαθεί να επιταχύνει την κατασκευή υποδομών για να λαμβάνει περισσότερο LNG, με τη Γερμανία να αναμένεται να έχει έτοιμα τα πρώτα τερματικά της αυτόν τον μήνα. Αλλά εάν ένα κρύο πλήξει και την Ασία, η ζήτηση στην περιοχή θα μπορούσε να εκτιναχθεί και να αυξήσει τον ανταγωνισμό για τα φορτία, οδηγώντας ενδεχομένως σε άνοδο των τιμών.

Για την ώρα πάντως η κινεζική ζήτηση για LNG είναι περιορισμένη.

naftemporiki.gr