Skip to main content

Γαλλία: Σε επίπεδα ρεκόρ ο πληθωρισμός, ερωτηματικό οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ

REUTERS/Benoit Tessier

Τα γαλλικά στοιχεία ακολουθούν τις πιο ήπιες μετρήσεις για τον πληθωρισμό την Τρίτη για τη Γερμανία, την Ισπανία και το Βέλγιο.

Σε υψηλό ρεκόρ παρέμεινε -απροσδόκητα- ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Νοέμβριο, παρά την επιβράδυνση σε άλλα μέρη της ευρωζώνης και εξανεμίζοντας τις ελπίδες η ΕΚΤ να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική.

Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του νομισματικού μπλοκ αυξήθηκαν 7,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανάλογη με την αύξηση του Οκτωβρίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη η εθνική στατιστική υπηρεσία Insee.

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα σημείωσαν πτώση μετά τα στοιχεία, με τις γερμανικές αποδόσεις 10 ετών να αυξάνονται έως και 6 μονάδες βάσης στο 1,98% πριν εξισορροπήσουν την κίνηση.

Τα γαλλικά στοιχεία ακολουθούν τις πιο ήπιες μετρήσεις για τον πληθωρισμό την Τρίτη για τη Γερμανία, την Ισπανία και το Βέλγιο. Τα στοιχεία για το σύνολο της ευρωζώνης των 19 μελών θα ανακοινωθούν αργότερα την Τετάρτη, με τους οικονομολόγους να εκτιμούν επίσης μια ελαφρά επιβράδυνση, την πρώτη σε ενάμιση χρόνο.

Αναμένεται πλέον να φανεί πόσο αυτό θα επηρεάσει τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες. Οι αξιωματούχοι επέλεξαν διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης στις δύο τελευταίες συναντήσεις.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα «εκπλησσόταν» εάν ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, ενώ το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ιζαμπέλ Σνάμπελ δήλωσε πρόσφατα ότι μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να επιβραδυνθούν οι αυξήσεις επιτοκίων.