Skip to main content

Γερμανία: Θετικά τα νέα για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου, εν αναμονή των κινήσεων της ΕΚΤ

EPA/FILIP SINGER

Οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκαν μεν 11,3% σε σχέση με πέρυσι τον Νοέμβριο, αλλά βρίσκονται κάτω από το 11,6% του Οκτωβρίου.

Η Γερμανία ακολούθησε την Ισπανία και το Βέλγιο αναφέροντας επιβράδυνση στα στοιχεία για τον πληθωρισμό, προσφέροντας ουσιαστική βάση σε όσους θέλουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χαλαρώσει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων.

Οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκαν μεν 11,3% σε σχέση με πέρυσι τον Νοέμβριο, αλλά βρίσκονται κάτω από το 11,6% του Οκτωβρίου, ανακοίνωσε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία, επικαλούμενη παράγοντες όπως το ενεργειακό κόστος για την επιβράδυνση. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν άνοδο 11,3%.

Στην Ισπανία, ο πληθωρισμός υποχώρησε για τέταρτο μήνα και περισσότερο από το αναμενόμενο, λόγω της μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων, αν και επιταχύνθηκε ένας δείκτης των υποκείμενων τιμών. Ο αριθμός των πρωτοσέλιδων στο Βέλγιο, εν τω μεταξύ, επιβραδύνθηκε στο 10,6%.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για την ευρωζώνη των 19 εθνών ανακοινώνονται την Τετάρτη, με τους οικονομολόγους να εκτιμούν επίσης μια ελαφρά επιβράδυνση -την πρώτη σε 1 1/2 χρόνο. Αυτή η μέτρηση θα είναι κρίσιμη καθώς οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν μια τρίτη συνεχόμενη αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης ή μια μικρότερη κίνηση κατά μισή μονάδα πριν από μια πιθανή ύφεση.

Ορισμένοι αξιωματούχοι ήδη τάχθηκαν υπέρ μιας πιο μέτριας αύξησης ήδη τον Οκτώβριο. Άλλοι όπως είναι επιφυλακτικοί. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα «εκπλησσόταν» εάν ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, ενώ το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ιζαμπέλ Σνάμπελ δήλωσε πρόσφατα ότι μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να επιβραδυνθούν οι αυξήσεις επιτοκίων.