Skip to main content

Ευρωζώνη: Υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με πιο αργό ρυθμό

Τι δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία του Σύνθετου Δείκτη Υπεύθυνων Αγορών (PMI) της S&P Global για τον μήνα Νοέμβριο

Η ύφεση που βρίσκεται καθ’οδόν στην Ευρωζώνη ενδέχεται να είναι περισσότερο «επιφανειακή» από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Αυτό υποδεικνύουν τα προκαταρκτικά στοιχεία του Σύνθετου Δείκτη Υπεύθυνων Αγορών (PMI) της S&P Global για τον μήνα Νοέμβριο. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 47,8 μονάδες από 47,3 τον Οκτώβριο, σε αντίθεση με τις προσδοκίες για πτώση στο 47,0.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης υποχώρησε δηλαδή με πιο αργό ρυθμό τον Νοέμβριο, παρόλο που η συνολική ζήτηση συνέχισε να μειώνεται δεδομένου ότι οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες λόγω πληθωρισμού. Παράλληλα, ο δείκτης παραμένει για πέμπτο μήνα κάτω από το όριο των 50 μονάδων. Κάθε τιμή κάτω από τις 50 μονάδες δείχνει μείωση της δραστηριότητας.

Αν και τα στοιχεία εξακολουθούν να δείχνουν μια σταθερή πορεία προς την ύφεση στην Ευρωζώνη, κάνουν χώρο για την πιθανότητα η ύφεση να είναι πιο ρηχή από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως, σχολιάζει το Bloomberg. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσκόπηση του Reuters, η πιθανότητα για ύφεση  εντός ενός έτους είναι στο 78%, με το ΑΕΠ να αναμένεται να μειωθεί κατά 0,4% αυτό το τρίμηνο και το επόμενο.

Στο ίδιο πνεύμα και ο επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων στην S&P Global Market Intelligence, Κρις Γουίλιαμσον.  «Μια περαιτέρω πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Νοέμβριο αυξάνει τις πιθανότητες να διολισθήσει η οικονομία της Ευρωζώνης σε ύφεση», δήλωσε προσθέτοντας: «Ωστόσο, τα στοιχεία PMI του Νοεμβρίου φέρνουν επίσης μερικά καλά νέα. Ειδικότερα, ο συνολικός ρυθμός πτώσης έχει υποχωρήσει σε σύγκριση με τον Οκτώβριο».

Επιμέρους, όσον αφορά τις υπηρεσίες, η δραστηριότητα υποχώρησε και πάλι, με τον βασικό δείκτη να αντιστοιχεί στο χαμηλό 20 μηνών του Οκτωβρίου των 48,6 μονάδων. Η δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει πτώση στις 48,0.

Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί το σύνθετο PMI, εκτινάχθηκε στο 45,7 από 43,8, ωστόσο μέρος αυτού προήλθε από την ολοκλήρωση καθυστερημένων εργασιών.

Η μεταποιητική δραστηριότητα, η οποία επλήγη ιδιαίτερα από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, μειώθηκε επίσης, αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Ο βασικός δείκτης ανήλθε στο 47,3 από 46,4, υψηλότερα από την εκτίμηση της δημοσκόπησης του Reuters για 46,0.

Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν και πάλι απότομα παρόλο που υπήρξε σημαντική πτώση στις πιέσεις στις τιμές. Ο δείκτης τιμών παραγωγής μειώθηκε στο 63,7 από 66,1, στη χαμηλότερη ένδειξη από τον Μάρτιο του 2021.

«Είναι σαφές ότι η μεταποίηση παραμένει σε μια ανησυχητικά σοβαρή ύφεση και η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών βρίσκεται επίσης υπό έντονη πίεση», σχολίασε ο Γουίλιαμσον. «Επομένως, μια ύφεση φαίνεται πιθανή, αν και τα τελευταία στοιχεία παρέχουν ελπίδα ότι η κλίμακα της ύφεσης μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή όσο αρχικά αναμενόταν».

Ενώ οι παραγγελίες συνέχισαν να μειώνονται με απότομο ρυθμό τον Νοέμβριο και η αύξηση της απασχόλησης μετριάστηκε ως αποτέλεσμα, ο ζεστός καιρός έχει αμβλύνει ορισμένους φόβους για ελλείψεις στις προμήθειες ενέργειας τους επόμενους μήνες. Οι αυξήσεις τιμών έχουν επίσης χαλαρώσει.

«Αυτό όχι μόνο αυτό θα πρέπει να βοηθήσει να περιοριστεί σε κάποιο βαθμό η κρίση του κόστους ζωής, αλλά οι πιο φωτεινές προοπτικές για τον πληθωρισμό θα πρέπει να εξαλείψουν μέρος της πίεσης που καθιστά αναγκαία την περαιτέρω επιθετική πολιτική σύσφιξης», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr