Skip to main content

ΕΕ: Κατεβάζει τον πήχη των κυρώσεων, για το πλαφόν στις τιμές ρωσικού πετρελάιου

Τι προβλέπει η νέα πρόταση, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην διάθεσή του το Bloomberg

Η Ευρωπαϊκή Ένωση  αμβλύνει την τελευταία της πρόταση  για την επιβολή κυρώσεων σε όσους παραβιάσουν το ανώτατο όριο τιμών στο Ρωσικό πετρέλαιο, καθυστερώντας την πλήρη εφαρμογή της και «χαλαρώνωντας» βασικές  διατάξεις.

Η ΕΕ προτείνει τώρα,  μεταβατική περίοδος 45 ημερών για την εισαγωγή του πλαφόν, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην διάθεσή του το Bloomberg. Η προτεινόμενη περίοδος χάριτος θα ισχύει για το πετρέλαιο που έχει φορτωθεί πριν από τις 5 Δεκεμβρίου – την ημερομηνία έναρξης ισχύος των κυρώσεων για το πετρέλαιο – και θα εκφορτωθεί έως τις 19 Ιανουαρίου,.

Με αυτόν τον τρόπο η ΕΕ ευθυγραμμίζεται με ρήτρα που έχουν ήδη ανακοινώσει οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα με την επιβολή του πλαφόν, θα απαγορευτεί στις εταιρείες να παρέχουν ναυτιλιακές υπηρεσίες, ασφάλιση, μεσιτεία και οικονομική βοήθεια, που απαιτούνται για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου οπουδήποτε στον κόσμο, εκτός εάν το πετρέλαιο πωλείται κάτω από το συμφωνημένο όριο.

Οι ΗΠΑ πίεσαν τους συμμάχους τους στην Ευρώπη να τροποποιήσουν την αρχική δέσμη κυρώσεων για το πετρέλαιο, η οποία προέβλεπε πλήρη απαγόρευση των υπηρεσιών,  με δύο στόχους: να παραμείνει το ρωσικό πετρέλαιο στην αγορά ώστε να υπάρχει έλεγχος των τιμών, ενώ ταυτόχρονα να περιοριστούν τα έσοδα της Μόσχας.

Σε πρώτη φάση το πλαφόν προσδιοριζόταν κάπου μεταξύ  40 και 60 δολαρίων το βαρέλι, ωστόσο, πηγές του Bloomberg αναφέρουν ότι είναι πιθανό να καθοριστεί ένα υψηλότερο επίπεδο.

Επίσης, σύμφωνα με το έγγραφο, το σκάφος που έχει μεταφέρει «εσκεμμένα» ρωσικό αργό πετρέλαιο ή προϊόντα πετρελαίου σε τιμές που ξεπερνούν το ανώτατο όριο θα απαγορεύεται να λαμβάνει υπηρεσίες που αφορούν μεταφορά ρωσικού αργού ή προϊόντων πετρελαίου «για 90 ημέρες μετά την ημερομηνία εκφόρτωσης του φορτίου που αγοράστηκε πάνω από το ανώτατο όριο τιμής».

Η προηγούμενη διάταξη  απέκλειε επ’ αόριστον από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες τα πλοία που μεταφέρουν ρωσικό αργό που έχει αγοραστεί σε τιμές πάνω από το πλαφόν,

Αντίστοιχες διατάξεις για τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2023.

naftemporiki.gr