Skip to main content

Συναλλαγματική κρίση: Για ποιες χώρες χτυπάει η καμπάνα

Τρεις νέες προσθήκες διαθέτει ο κατάλογος της Nomura με τις χώρες που θα αντιμετωπίσουν κρίση των συναλλαγματικών ισοτιμιών κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Η ευπάθεια των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών είναι πλέον στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών και δίνει μια «δυσοίωνη προειδοποίηση» για αυξανόμενους κινδύνους ευρείας βάσης, αναφέρει η Nomura.

Ειδικότερα, καθώς αυξάνονται οι δημοσιονομικές και εξωτερικές προκλήσεις, η Nomura εκτιμάει ότι η Τσεχία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία θα βρεθούν σε δύσκολη οικονομικά θέση, σύμφωνα με τον Damocles Index της Nomura που αξιολόγησε την ευπάθεια 32 αναδυόμενων αγορών σε ενδεχόμενη νομισματική κρίση.

  • Το φιορίνι της Ουγγαρίας συγκαταλέγεται στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος μετά την αναστολή από την ΕΕ δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για την χώρα  λόγω ανησυχιών για τη διαφθορά.
  • Τα νομίσματα της Ρουμανίας και της Τσεχίας έχουν επίσης υποχωρήσει πάνω από 8% έναντι του δολαρίου.

Η προειδοποίηση της Nomura βασίζεται στην ανάλυση οκτώ δεικτών, μεταξύ των οποίων της κάλυψης των εισαγωγών αποθεμάτων συναλλάγματος, των πραγματικών βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, καθώς και των δημοσιονομικών μέτρων και μέτρων τρεχουσών συναλλαγών.

Μεταξύ των χωρών που υπέδειξε ο δείκτης της Nomura είναι χώρες που έχουν ήδη βιώσει νομισματικές κρίσεις αλλά δεν έχουν διαφύγει ακόμα από τον κίνδυνο.  Η Αίγυπτος, η Σρι Λάνκα, η Τουρκία και το Πακιστάν είναι ανάμεσα σε αυτές.

naftemporiki.gr