Skip to main content

Κατάρρευση FTX: Ο Sam Bankman- Fried δίνει τη δική του εκδοχή για την ιστορία αποτυχίας

Ενώπιον μίας μεγάλης κρίσης των crypto στην οποία ο ίδιος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και δεχόμενος αλλεπάλληλα βέλη, ο πρώην επικεφαλής της FTX, Sam Bankman- Fried προσπαθεί τώρα να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή στην κοινή γνώμη. Όχι, δεν αποφάσισε να απαντήσει σε κάποιο από τα δεκάδες αιτήματα για συνέντευξη ή έστω μικρή δήλωση. Επέλεξε το αγαπημένο μέσο των εκκεντρικών δισεκατομμυριούχων, το Twitter.

Την Τετάρτη πρόσθεσε 18 tweets σε ένα thread που άρχισε την περασμένη εβδομάδα. Οι αναρτήσεις, σε σποραδικά κύματα, συνδυάζουν τη «συγγνώμη» για τις αποτυχίες του, με ένα δικό του αφήγημα για το τι πήγε λάθος με τις εταιρείες που ίδρυσε και διαχειριζόταν. Έρχονται να προστεθούν σε μία σειρά από κρυπτογραφημένες αναρτήσεις, που συνέθεταν το μήνυμα «what HAPPENED» (τι ΣΥΝΕΒΗ), συνοδευόμενες από υπαινιγμούς ότι θα ακολουθήσουν αποκαλύψεις.

Μεταξύ άλλων θέλησε να διαβεβαιώσει πως έκανα και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σώσει τα χρήματα των πελατών του, να γκρινιάξει για το πόσο δύσκολο είναι να ρυθμίσει κανείς τον χώρο των κρυπτονομισμάτων, ενώ δεν παρέλειψε να υπερηφανευθεί για το γεγονός ότι ήταν «στο εξώφυλλο κάθε περιοδικού» πριν από τη θεαματική κατάρρευση της FTX. Ομολόγησε πάντως πως «επιδείξαμε υπερβολική αυτοπεποίθηση και γίναμε απρόσεχτοι». Kαι κάπου εκεί σταμάτησε η αυτοκριτική του ανθρώπου που έχτισε μία αυτοκρατορία η αξία της οποίας έφτασε κάποια στιγμή τα 32 δισ. δολάρια, για να τη δει να διαλύεται μέσα σε λίγες ημέρες. 

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/

Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει το Bloomberg δεν είναι σαφές εάν τα τιτιβίσματα του SBF, που βρίσκεται στο μικροσκόπιων πολλών αρμοδίων από το υπουργείο Δικαιοσύνης στις ΗΠΑ έως την αρμόδια ρυθμιστική αρχή στις Μπαχάμες, θα βοηθήσουν νομικά τη θέση του ή θα τον «κάψουν».  Ο ίδιος πάντως δεν φαίνεται να ανησυχεί καθόλου για το πώς θα αντιμετωπιστεί από ρυθμιστικές, εποπτικές ή ανακριτικές αρχές. Στο παρελθόν άλλωστε είχε πει ποια είναι η γνώμη του για τους θεσμούς αυτούς. «F…. regulators. They make everything worse», είχε δηλώσει στο Vox, επικρίνοντας τις ρυθμιστικές αρχές πως καταστρέφουν τα πάντα. Είχε συμφωνήσει πως η αγορά κρυπτονομισμάτων είχε ανάγκη από μεγαλύτερη προστασία των καταναλωτών, αλλά ισχυριζόταν πως αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να αναλάβει μία ρυθμιστική/εποπτική αρχή.

Να σημειώσουμε πάντως ότι οι αναρτήσεις του στο Τwitter – όπως και εκείνη η δήλωση για τις ρυθμιστικές αρχές- έχουν πυροδοτήσει σωρεία αντιδράσεων. Ακόμη και η διοίκηση της εταιρείας του έσπευσε να λάβει αποστάσεις από αυτές. Ο νέος CEO της FTX, Τζον Ρέι, δήλωσε: Ο Sam Bankman Fried δεν έχει κανέναν ρόλο αυτή τη στιγμή σε @FTX_Official, FTX US ή Alameda Research Ltd. και δεν μιλάει για λογαριασμό τους».

naftemporiki.gr