Skip to main content

Μαρκ Μάτεσιτς: Ο πλουσιότερος 30αρης της Ευρώπης κληρονόμησε…. ενέργεια ταύρου

REUTERS/Athit Perawongmetha

Μετά τον θάνατο του πατέρα του, ελέγχει το 49% της Red Bull, ενώ κληρονόμησε σειρά άλλων πολύτιμων στοιχείων ενεργητικού, από αθλητικές ομάδες έως κάστρα.

Είναι συνιδιοκτήτης της κορυφαίας εταιρείας ενεργειακών ποτών στον κόσμο και δύο ομάδων της Φόρμουλα 1. Αλλά ο Μαρκ Μάτεσιτς έχει στο βιογραφικό του ακόμη έναν εντυπωσιακό τίτλο: Είναι ο πλουσιότερος millennial της Ευρώπης. Ο 30χρονος Αυστριακός που κληρονόμησε μερίδιο 49% στη Red Bull GmbH, μετά τον θάνατο του πατέρα του, Ντίτριχ, τον περασμένο μήνα, έχει σήμερα προσωπική περιουσία ύψους 15,7 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Mark Mateschitz

Η μεταβίβαση αυτή σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τη Red Bull, την επιτυχία της οποίας πιστώνεται εν πολλοίς ο Ντρίτριχ Μάτεσιτς. Την ίδρυσε, τη μεγάλωσε και αξιοποίησε την απήχηση των προϊόντων της για να δημιουργήσει και μία δεύτερη αυτοκρατορία στον χώρο των σπορ. Η τελευταία αυτή περιλαμβάνει τα πάντα από ποδόσφαιρο έως αγώνες Φόρμουλα 1 και mountain biking.

Ο γιος ήταν επικεφαλής του τμήματος Organic για ποτά από φυσικούς πόρους. Τώρα σχεδιάζει να εστιάσει στον ρόλο του ως μετόχου και όχι στην καθημερινή λειτουργία της εταιρείας, όπως έγραψε στους υπαλλήλους σε εσωτερικό υπόμνημα. Τρία διευθυντικά στελέχη που είχαν καθοριστικό ρόλο στην εποχή Ντίτριχ παραιτήθηκαν επίσης από τις θέσεις τους, στο πλαίσιο μίας ευρείας διοικητικής αναδιάθρωσης. Θα συνεχίσουν να προσφέρουν όμως υπηρεσίες ως σύμβολοι στη Red Bull, η οποία μεταξύ άλλων είναι ιδιοκτήτρια του γερμανικού ποδοσφαιρικού συλλόγου RB Leipzig. Δύο εξ αυτών θα συνεργαστούν άμεσα με τον Μαρκ ως εκτελεστικοί διευθυντές στην εταιρεία συμμετοχών του ομίλου.

«Θα στηρίξουν όχι μόνο το διοικητικό συμβούλιο, αλλά όλους μας, προκειμένου να συνεχίσουμε με επιτυχία το έργο του πατέρα μου. Αυτό θα ήθελε και εκείνος» φέρεται να έγραψε ο Μάτεσιτς, που είναι και ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αυστρίας. Εκπρόσωπος της Red Bull δεν απάντησε σε αίτημα του Bloomberg για σχόλιο επί των πληροφοριών.

Ο Ντίτριχ Μάτεσιτς ίδρυσε τη Red Bull το 1984 με τον Ταϋλανδέζο επιχειρηματία Τσαλέο Γουβίντια, όταν ανακάλυψε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ασία πως αναψυκτικά με καφεΐνη τον βοηθούσαν να αντιμετωπίσει το jet lag του. Καθώς η περιουσία του «φούσκωνε» μαζί με την επιτυχία του brand του, o Ντίτριχ Μάτεσιτς αγόρασε κάστρα και βίλες στην Αυστρία, αλλά και ένα νησί στα Φίτζι. Η τελευταία του αγορά έγινε πέρυσι. Ήταν ένα ακίνητο αξίας 32 εκατ. στερλινών στην περιοχή Knigthsbridge του Λονδίνου, που στεγάζει πλέον το brand ομάδας της Red Bull, το Alpha Tauri.

Ο Μαρκ Μάτεσιτς, μοναχοπαίδι, κληρονόμησε όλα τα παραπάνω, τα οποία εξάλλου απολάμβανε ήδη από τα παιδικά του χρόνια. Τώρα ο φιλόδοξος επιχειρηματίας, που σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο University of Applied Sciences του Σάλτσμπουργκ, θα πρέπει να αποδείξει εάν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο από το να απολαύσει αυτόν τον πλούτο: να τον επεκτείνει.

naftemporiki.gr