Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η παγκόσμια ζήτηση ανέκαμψε απότομα, ωθούμενη από εξαιρετικά χαλαρές μακροοικονομικές πολιτικές, ενώ η πλευρά της προσφοράς έχει αποδυναμωθεί σημαντικά λόγω της διαταραχής της βιομηχανικής αλυσίδας. Με ολόκληρο βιομηχανικό σύστημα και ισχυρή παραγωγική ικανότητα, η Κίνα διαδραμάτισε θετικό ρόλο στην εξισορρόπηση της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης και διατήρησε σταθερή και ταχεία ανάπτυξη στις εξαγωγές.
Ταυτόχρονα, από τις αρχές του τρέχοντος έτους, οι παγκόσμιες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις και το κόστος παραγωγής και διαβίωσης στις ανεπτυγμένες χώρες έχει αυξηθεί απότομα, γεγονός που έχει επίσης προσφέρει νέες ευκαιρίες στις εξαγωγές της Κίνας. Σε συνδυασμό με τον νέο χώρο ανάπτυξης που δημιουργήθηκε από την εφαρμογή της Περιφερειακής Ολοκληρωμένης Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (RCEP) και την εφαρμογή μιας σειράς πολιτικών στήριξης των εξαγωγών, η αύξηση των εξαγωγών της Κίνας παρέμεινε σε σχετικά υψηλό επίπεδο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 15% της παγκόσμιας εξαγωγικής αγοράς. Με την παγκόσμια οικονομία σε απότομη πτώση και ορισμένες μεγάλες οικονομίες να οδεύουν προς ύφεση, η διεθνής ζήτηση αναπόφευκτα θα συρρικνωθεί αναλόγως και οι εξαγωγές της Κίνας θα υποστούν επίσης αντίστοιχες πιέσεις. Αυτό έχει φανεί από τον πρόσφατο ρυθμό αύξησης των εξαγωγών.
Ωστόσο, η Κίνα θα πρέπει να εξακολουθεί να βλέπει το δυναμικό της αύξησης των εξαγωγών ως τον μεγαλύτερο εξαγωγέα και να προσπαθεί να επεκτείνει νέο χώρο για την αύξηση των εξαγωγών.
Κίνα έχει προφανή πλεονεκτήματα σε ολόκληρη τη βιομηχανική αλυσίδα, η οποία έχει διαδραματίσει και διαδραματίζει βασικό ρόλο στην απόκτηση εξαγωγικών ευκαιριών και στη διασφάλιση της ικανότητας εφοδιασμού. Για παράδειγμα, με τις αλλαγές της επιδημίας στις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι εξαγωγές βασικών προϊόντων της οικονομίας της παραμονής στο σπίτι από Κίνας είχαν κάποτε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και οι εξαγωγές νέων ενεργειακών οχημάτων σημείωσαν σημαντική αύξηση.
Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που το RCEP έχει τεθεί σε ισχύ. Χάρη στους αμοιβαίους δασμούς της RCEP, η εξαγωγική ζήτηση της ASEAN για την Κίνα έχει αυξηθεί σημαντικά. Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, οι εξαγωγές της Κίνας προς την ASEAN αυξήθηκαν με μέσο ρυθμό 19,5%, υψηλότερο από την αύξηση κατά 12,6% των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ και κατά 18,5% των εξαγωγών προς την ΕΕ. Η ASEAN έχει γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας. Η περαιτέρω εφαρμογή του RCEP θα έχει σημαντικό και θετικό αντίκτυπο στην αύξηση των εξαγωγών της Κίνας.
Η πλήρης βιομηχανική αλυσίδα της Κίνας και η τεράστια αγορά την καθιστούν ελκυστική για ευρωπαϊκές επενδύσεις. Τους πρώτους επτά μήνες του 2022, οι πραγματικά χρησιμοποιούμενες ξένες επενδύσεις στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 17,3% σε ετήσια βάση, μεταξύ των οποίων οι επενδύσεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 23,5% σε ετήσια βάση, ένας ρυθμός ανάπτυξης ρεκόρ. Αυτό δείχνει ότι η Κίνα έχει αναλάβει ένα σημαντικό κομμάτι μεταποιητικών βιομηχανιών από την Ευρώπη, γεγονός που συμβάλλει στην ενίσχυση της εξαγωγικής ικανότητας εφοδιασμού της Κίνας σε σχετικούς τομείς. Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές από την Κίνα. Οι εξαγωγές ορισμένων βιομηχανιών, όπως ο χάλυβας, τα χημικά προϊόντα και ο εξοπλισμός μεταφορών στην Ευρώπη, ενδέχεται να διατηρήσουν υψηλή τάση ανάπτυξης, ενώ οι εξαγωγές μηχανολογικών και ηλεκτρικών προϊόντων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μεγάλο ποσοστό των εξαγωγών προς την Ευρώπη, ενδέχεται να αυξηθούν συγκρατημένα.
*O Lian Ping είναι οικονομολόγος και διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Επενδύσεων Zhixin