Skip to main content

Ρωσία: Γιατί προτείνεται χαλάρωση των νόμων για την παιδική εργασία

REUTERS/Shamil Zhumatov

Το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» πρότεινε αλλαγές στη νομοθεσία της χώρας ώστε να καταστεί πιο εύκολο για παιδιά ηλικίας 14 ετών και άνω να εργάζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης.

Η Ρωσία σχεδιάζει να χαλαρώσει τους περιορισμούς για την παιδική εργασία, καταργώντας τους κανόνες που καθιστούσαν δύσκολο για τους εφήβους να εργαστούν.

Η χαλάρωση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με το Bloomberg, στο γεγονός ότι η οικονομία πιέζεται αφενός από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, αφετέρου από τον αντίκτυπο της κινητοποίησης 300.000 εφέδρων για τον πόλεμο.

Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η μερική κινητοποίηση που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο και η έξοδος εκατοντάδων χιλιάδων ακόμη Ρώσων που ακολούθησε επιδεινώνουν την ήδη σοβαρή έλλειψη εργαζομένων που αντιμετωπίζει η Ρωσία, υπενθυμίζει το αμερικανικό πρακτορείο προσθέτοντας ότι το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται σχεδόν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στο 3,9%. Ως εκ τούτου, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι πιθανό να περιορίσει την ανάπτυξη της χώρας στο μέλλον.

Επικαλούμενοι την ανάγκη να ενισχυθεί η προσφορά εργασίας εν μέσω «πιέσεων κυρώσεων από μη φιλικές χώρες», βουλευτές από το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» πρότειναν νομικές τροποποιήσεις για να διευκολύνουν την πρόσβαση σε θέσεις μερικής απασχόλησης σε εφήβους από 14 ετών και άνω.

«Το εισόδημα ενός εφήβου θα ήταν επίσης πρόσθετη οικονομική στήριξη για τις οικογένειες και θα βοηθούσε να ενσταλάξει το αίσθημα ευθύνης», ανέφερε η πρόταση.

Αυτού του είδους η εργασία συνηθίζεται σε πολλές άλλες χώρες, ωστόσο, οι ισχύοντες κανόνες στη Ρωσία θεωρούνται αυστηροί και μη ελκυστικοί για τους εργοδότες. Το σχέδιο νόμου που προτείνεται θα καταργήσει αυτές τις δυσκολίες, με ισχύ τον Μάρτιο του 2023.

naftemporiki.gr