Ιταλικό θρίλερ, ελληνο-ιταλικό δράμα στις αγορές

Τρίτη, 29 Μαΐου 2018 14:08
UPD:14:26
REUTERS/RAFAEL MARCHANTE

Της Νατάσας Στασινού
nstas@naftemporiki.gr 

Οι επενδυτές αγνόησαν εν πολλοίς το γεωπολιτικό ρίσκο τα δύο προηγούμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι όλοι αντιλαμβάνονταν πως εξελίξεις, όπως το Brexit ή εκλογή Tραμπ φέρνουν μεγάλες ανατροπές στην παγκόσμια οικονομία. Σήμερα, όμως, δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια στη βαθύτατη πολιτική κρίση της Ιταλίας και τα σοβαρά ερωτηματικά, που επαναφέρει στο προσκήνιο για το μέλλον της Ευρωζώνης. 

Η Μαύρη Τρίτη των ευρωπαϊκών αγορών θέλει τα ιταλικά ομόλογα να βιώνουν τη χειρότερη ημέρα τους εδώ και περισσότερο από 25 χρόνια, τα ελληνικά σε κλοιό ισχυρών πιέσεων, τις τραπεζικές μετοχές συνολικά στην Ευρωζώνη να δέχονται σφυροκόπημα και το ευρώ να υποχωρεί κοντά στα 1,15 δολάρια. Στις 13:52 ώρα Ελλάδος η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του αμερικανικού διαμορφώνεται στα 1,1547 δολάρια ανά ευρώ.

H χειρότερη ημέρα της 25ετίας για τα ιταλικά ομόλογα- σφυροκόπημα και στα ελληνικά 

Την ίδια ώρα στην αγορά κρατικού χρέους η απόδοση του διετούς ιταλικού ομολόγου παρουσιάζει, σύμφωνα με το Reuters, τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από το 1992, στο 2,73%. Η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού σκαρφαλώνει την ίδια ώρα στο 3,38%, αυξημένη κατά περισσότερο από 50 μονάδες βάσης σε σχέση με χθες, σε υψηλά τεσσάρων και πλέον ετών.

Στην ιταλική δίνη βρίσκονται και τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να εκτινάσσεται στο 4,8%. Έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 90 μονάδες βάσης τον τελευταίο μήνα, αν και παραμένει 113 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με τον Μάιο του 2017.  Το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού έχει ανέλθει στις 452 μονάδες βάσης. Αξίζει να θυμίσουμε ότι στις αρχές του 2018 η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει στο 3,7% και το περιθώριο έναντι των γερμανικών κυμαίνονταν στις 312 μ.β.

Αιμορραγία για τις τραπεζικές μετοχές 

Βαθύ κόκκινο δείχνουν τα ταμπλό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τον δείκτη των τραπεζών της Ευρωζώνης να καταγράφει πτώση 4,5%, στη χειρότερη ημερήσια επίδοση των τελευταίων 21 μηνών. Σφυροκόπημα δέχονται οι ιταλικές τράπεζες. Στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου ο τραπεζικός δείκτης κάνει βουτιά άνω του 5%, υποχωρώντας σε ναδίρ 13 μηνών. Οδηγεί δε τον δείκτη FTSE MIB σε απώλειες κοντά στο 3%. Βαρύ το κλίμα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση άνω του 2% στις 740 μονάδες. Πτώση 2,2% για τον τραπεζικό δείκτη. Στο -2,5% και ο IBEX 35 στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης, καθώς το πολιτικό δράμα δεν απουσιάζει ούτε από την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ. 

Επιστροφή στο 2012;

Για ορισμένους αναλυτές η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών και ειδικά οι πιέσεις στην περιφέρεια ξυπνά μνήμες από την κρίση χρέους της περιόδου 2010-2012. Ωστόσο είναι πολύ πρόωρο να μιλήσουμε για μία νέα μεγάλη κρίση. Το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης, αν και βαίνει αυξανόμενο το τελευταίο διάστημα, είναι αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με τότε, το τραπεζικό σύστημα πιο ισχυρό και η οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης- έστω και βραδύτερη των προσδοκιών. 

Οι αγορές ανησυχούν, αλλά δεν βρίσκονται- ακόμη τουλάχιστον- σε πανικό. Περιμένουν να δουν τα επόμενα επεισόδια στο πολιτικό θρίλερ της Ιταλίας και κυρίως το πόσο ισχυρά αντανακλαστικά διαθέτουν οι συμπρωταγωνιστές σε Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι. Το καλοκαίρι θα είναι σε κάθε περίπτωση θερμό. 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα