Skip to main content

4 εκατ. διπλώματα ευρεσιτεχνίας ωθούν την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας

10/08/2023: Εργαζόμενος της Senaoda Technology Co., Ltd σε πετρελαιοπηγή της πόλης Ρούιτσανγκ της επαρχίας Τζιανγκσί στη βόρεια Κίνα μετατρέπει παλαιούς κινητήρες. Φωτογραφία του Γουέι Ντονγκσένγκ.

Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην Κίνα χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες

Σε Χουϊμίν

Συναρπαστικά είναι τα πρόσφατα νέα για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Στα τέλη του 2023, ο αριθμός των εγχώριων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για εφευρέσεις που καταχωρήθηκαν στην Κίνα (εξαιρουμένων του Χονγκ Κονγκ, του Μακάο και της Ταϊβάν) έφτασε τα 4,015 εκατ. με τη Κίνα να γίνεται η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου τα έγκυρα διπλώματα ευρεσιτεχνίας ξεπερνούν τα 4 εκατ.

Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην Κίνα χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: διπλώματα ευρεσιτεχνίας για εφευρέσεις, δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μοντέλου χρησιμότητας και διπλώματα ευρεσιτεχνίας σχεδιασμού. Μεταξύ αυτών, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για εφευρέσεις υπόκεινται σε σκληρή εξέταση, η διαδικασία αίτησης είναι πιο απαιτητική και υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις για τις δυνατότητες της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας. Ο αριθμός των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας αποτελεί σημαντικό δείκτη της επιστημονικής και τεχνολογικής ισχύος και του οικονομικού επιπέδου μιας χώρας. Το ρεκόρ αυτό των 4,015 εκατ. διπλωμάτων είναι αποτέλεσμα πολλών κόπων που στο μέλλον θα επιτρέψει την υψηλής ποιότητας οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.

Η αύξηση του συνολικού αριθμού των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας συμβαδίζει με την ταχεία ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας.

Σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο το κινεζικό σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας εδραιώθηκε σχετικά αργά, ωστόσο γνώρισε ταχύτατη ανάπτυξη και συνεχίζει να ακολουθεί μια ανοδική πορεία. Το 2011, η Κίνα κατέκτησε για πρώτη φορά τον τίτλο της χώρας με τις περισσότερες αιτήσεις χορήγησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας παγκοσμίως και το 2019 βρέθηκε και πάλι στην κορυφή του κόσμου για τις διεθνείς αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που γίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης για την Προστασία των Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.

Ο αριθμός των έγκυρων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην ηπειρωτική Κίνα (εξαιρουμένων του Χονγκ Κονγκ, του Μακάο και της Ταϊβάν) ξεπέρασε το 1 εκατ. μέσα σε περίπου 31 χρόνια, τα 2 εκατ. σε 4 χρόνια και τα 3 εκατ. μέσα σε 2 χρόνια αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, χρειάστηκε μόνο ενάμισι έτος περίπου για να σπάσει το ρεκόρ των 4 εκατ. Αυτή η «επιτάχυνση» αντανακλά τη σημαντική και ταχεία «απογείωση» της κινεζικής οικονομίας. Δείχνει επίσης τόσο την ταχύτατη πρόοδο των δυνατοτήτων της τεχνολογικής καινοτομίας της χώρας όσο και την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση του κινεζικού κοινού για ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Κίνα αποτελεί πλέον παγκόσμια δύναμη στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας και συνεχίζει να προσφέρει τη σοφία της στην παγκόσμια καινοτομία και ανάπτυξη.

Η ποιοτική βελτίωση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας θέτει γερά θεμέλια για τον οικονομικό μετασχηματισμό της Κίνας.

Για τη δημιουργία μιας σταθερής αναπτυξιακής βάσης με γνώμονα την καινοτομία απαιτείται τόσο η εγγυημένη ποσοτική αύξηση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για εφευρέσεις όσο και η ποιοτική τους βελτίωση. Με βάση την τελευταία, η Κίνα διαθέτει τεράστιες δυνατότητες καινοτομίας και ανάπτυξης. Σε περισσότερα από 4 εκατ. διπλώματα ευρεσιτεχνίας υπάρχουν 1,665 εκατ. που θεωρούνται υψηλής αξίας και που αντιστοιχούν στο 42.5% που συνόλου (αύξηση κατά 1,1% σε σύγκριση με το 2022). Οι εγχώριες επιχειρήσεις διαθέτουν 2,909 εκατ. καταχωρημένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για εφευρέσεις, αριθμός που για πρώτη φορά αντιστοιχεί σε πάνω από 70% του συνόλου και που τονίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο των επιχειρήσεων στην καινοτομία.

Στο μέλλον, η προώθηση της εφαρμογής και του μετασχηματισμού των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την «Έρευνα για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην Κίνα το 2022» που δημοσίευσε η Εθνική Διοίκηση Πνευματικής Ιδιοκτησίας, το ποσοστό εμπορευματοποίησης των έγκυρων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στη χώρα έφτασε το 36,7%. Επιπλέον, η εμπορευματοποίηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για εφευρέσεις που παρήχθησαν σε κινεζικά πανεπιστήμια έφτασε το 3,9%. Τα δεδομένα αυτά παρουσιάζουν σαφή βελτίωση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ο πλούτος της πνευματικής ιδιοκτησίας χρειάζεται αναζωογόνηση ενώ ο μεγάλος αριθμός των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για εφευρέσεις πρέπει να μετατραπεί σε πραγματικό εργαλείο παραγωγικότητας. Έχοντας ξεπεράσει τα 4 εκατ., ο αριθμός των διπλωμάτων αυτών συνεχίζει να αυξάνεται ταχύτατα. Η σωστή αξιοποίηση των διπλωμάτων θα επιτρέψει στην κινεζική παραγωγή να μεταφραστεί σε δημιουργικότητα, την κινεζική ταχύτητα σε ποιότητα και τα κινεζικά προϊόντα σε εμπορικά σήματα.