Skip to main content

Κατασκευές: Ανάγκη για «new deal» στην εκτέλεση των έργων

Το υπ. Υποδομών μελετά θεσμικές παρεμβάσεις στις κατασκευές

Θεσμικές παρεμβάσεις για τον κλάδο των κατασκευών μελετά το υπουργείο Υποδομών, ενώ αναφορικά με την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών φαίνεται πως καταλήγει ότι ο σχεδιασμός στο εξής θα λαμβάνει υπόψη τα μεγέθη του Ιανού (ως προς τη σφοδρότητα των καιρικών φαινόμενων).

Την ίδια στιγμή η αγορά ζητά ένα «new deal» που θα επιτρέψει την επίλυση των προβλημάτων και θα καταστήσει εφικτή την έγκαιρη εκτέλεση των έργων.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, μιλώντας στο 3ο Συνέδριο «Green Deal Greece 2023», που διοργάνωσε χθες το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) σε συνεργασία με το economix.gr, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με θέμα:  «Η Ανθεκτικότητα υποδομών και περιοχών, σήμερα και αύριο: προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, για τον πράσινο μετασχηματισμό», σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις στα θεσμικά ζητήματα.

«Θα ανοίξουν και θα κλείσουν πολύ γρήγορα πάρα πολλά ζητήματα» σημείωσε, αφού προηγουμένως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μεσόγειος, Διονύσης Γεωργόπουλος, έθεσε, μεταξύ άλλων, το θέμα του ρόλου του ανεκτέλεστου στην διεκδίκηση τεχνικών έργων, αναφέροντας πως εμποδίζει εταιρείες να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς. Για το θέμα αυτό υπάρχει ήδη απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) βάσει της οποίας η προσμέτρηση του ανεκτέλεστου για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς είναι αντίθετη με το κοινοτικό δίκαιο. Η Μεσόγειος έχει κάνει και σχετική προσφυγή στο ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας).

Αναφορικά με το νέο σύστημα αναθεώρησης των τιμών των υλικών ο κ. Ταχιάος σημείωσε πως το επόμενο διάστημα το υπουργείο θα προωθήσει τη στελέχωση του φορέα που θα επιληφθεί του θέματος.

Μιλώντας για τα έργα υποδομών και την ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητας με αφορμή και τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, ο υφυπουργός είπε ότι ο σχεδιασμός έργων στο εξής θα βασιστεί στο επίπεδο του Ιανού όσο αφορά τη σφοδρότητα. «Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε με κάτι παραπάνω και αυτό έχει και πάρα πολλές παραμέτρους» ανάφερε σχετικά.

Ο υφυπουργός Υποδομών πρόσθεσε πως τα έργα για να μην καθυστερούν χρειάζεται να έχουν χρηματοδότηση τους σωστούς προϋπολογισμούς, ορθό υπολογισμό του χρόνου αποπεράτωσης, ενώ δήλωσε ότι τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της συμμετοχής ιδιωτικών εταιρειών στην επίβλεψη των έργων.

Την ανάγκη για ένα «new deal» στις κατασκευές στην Ελλάδα, που θα επιτρέψει στο κράτος και τον τεχνικό κλάδο να επιλύσουν συσσωρευμένα προβλήματα που εμποδίζουν την ομαλή εκτέλεση των μεγάλων έργων και θα καταστήσει εφικτή την έγκαιρη αποπεράτωσή τους με βιώσιμο τρόπο, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της Intrakat, Αναστάσιος Αρανίτης. «Να κάτσουμε να συνεννοηθούμε και να συμφωνήσουμε μεταξύ μας» κατέληξε.

Ο Βασίλης Καραγκιουλές, διευθυντής κατασκευών του τομέα υποδομών της ΜΕΤΚΑ (Όμιλος Μυτιληναίου) επεσήμανε ότι η προσαρμογή των έργων υποδομής στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης είναι απολύτως αναγκαία και γι΄αυτό απαιτείται συντονισμός και συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, ιδιωτικού τομέα και της επιστημονικής κοινότητας.

Στην ίδια συζήτηση ο Κωνσταντίνος Καλλέργης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ροϊκός Σύμβουλοι Μηχανικοί, τόνισε την ανάγκη όλη η αγορά να επιταχύνει προκειμένου να εκτελεστούν τα έργα. Όπως είπε «ο χρόνος είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Καλώς ή κακώς δεν έχουμε χρόνο. Στην παρούσα φάση πρέπει να τρέξουμε, είναι μία αναγκαιότητα. Έχουμε συγκεκριμένους χρηματοδοτικούς πόρους με συγκεκριμένες χρονικές δεσμεύσεις» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η χώρα ίσως πρέπει να αιτηθεί χρονική επιμήκυνση του Ταμείου Ανάκαμψης».