Skip to main content

Ρωσία: 60 συλλήψεις μετά την εισβολή πλήθους σε αεροδρόμιο αναζητώντας Ισραηλινούς

Video Obtained by Reuters

Έχει αναγνωριστεί η ταυτότητα των 150 από τους πιο ενεργούς διαδηλωτές

Εξήντα άτομα συνελήφθησαν όταν εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν την Κυριακή και παρέμειναν για ώρες στο ταρμάκ και σε τερματικό σταθμό αεροδρομίου στη Μαχατσκαλά, την πρωτεύουσα της δημοκρατίας του Νταγκεστάν της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με πληθυσμό κατά πλειονότητα μουσουλμανικό, ψάχνοντας επιβάτες πτήσης από το Ισραήλ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Flightradar, πτήση από το Τελ Αβίβ της ρωσικής εταιρείας Red Wings προσγειώθηκε στη Μαχατσκαλά στις 19:00 (στις 18:00 ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με το ρωσικό ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης Sota, επρόκειτο για πτήση τράνζιτ, που θα αναχωρούσε για τη Μόσχα στις 21:00 (20:00).

Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο αεροδρόμιο την Κυριακή, όπου μόλις είχε φτάσει ένα αεροπλάνο από το Ισραήλ. Βίντεο, την αυθεντικότητα των οποίων δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αμέσως το Γαλλικό Πρακτορείο, εικονίζουν εισβολείς να αποπειρώνται να κάνουν έλεγχο σε οχήματα, να ζητούν ταυτότητα επιβάτη, να ανοίγουν διά της βίας τις πόρτες τερματικού σταθμού, να προσεγγίζουν πεζή αεροσκάφος στον διάδρομο.

Έπειτα από επέμβαση των δυνάμεων επιβολής της τάξης, η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε ότι στις 22:20 (τοπική ώρα· στις 21:20 ώρα Ελλάδας) το αεροδρόμιο είχε πλέον «αδειάσει από τους πολίτες που παρεισέφρησαν χωρίς άδεια» στην εγκατάσταση. Έπειτα ανακοινώθηκε ότι το αεροδρόμιο ανέστειλε τη λειτουργία του.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, έχει αναγνωριστεί η ταυτότητα των 150 από τους πιο ενεργούς διαδηλωτές, ενώ κατά την διάρκεια του περιστατικού τραυματίστηκαν εννέα αστυνομικοί, δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Οι αρχές του Νταγκεστάν καταδίκασαν το επεισόδιο.

Οι ΗΠΑ «καταδικάζουν σθεναρά τις αντισημιτικές διαδηλώσεις» στο Νταγκεστάν

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδικάζει τις «αντισημιτικές διαδηλώσεις» σε αεροδρόμιο της ρωσικής δημοκρατίας του Νταγκεστάν χθες Κυριακή, αφού κυκλοφόρησαν φήμες για προσγείωση αεροπλάνου που είχε αναχωρήσει από το Ισραήλ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά τις αντισημιτικές διαδηλώσεις στο Νταγκεστάν, στη Ρωσία», ανέφερε η Έιντριεν Ουότσον μέσω X (του πρώην Twitter). «Οι ΗΠΑ στέκονται χωρίς περιστροφές στο πλευρό ολόκληρης της εβραϊκής κοινότητας καθώς γινόμαστε μάρτυρες παγκόσμιας έξαρσης του αντισημιτισμού», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό