Skip to main content

Ισραήλ: Στέλνει στρατιώτες στα σύνορα με τον Λίβανο

REUTERS/Lisi Niesner

Με το βλέμμα στην Χεζμπολάχ η απόφαση

Από τους 300.000 Ισραηλινούς έφεδρους στρατιώτες που έχουν κινητοποιηθεί στο Ισραήλ, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση των μαχητών της Χαμάς το περασμένο Σάββατο, ένα σημαντικό μέρος αποστέλλεται για να ενισχύσει τα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο, αναφέρει το BBC.  Όπως εξηγεί, στα βόρεια σύνορα αποτελεί απειλή μια άλλη μαχητική ομάδα, η Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζεται από το Ιράν, έχει ισχυρή στρατιωτική και πολιτική παρουσία στον Λίβανο και κατέχει σημαντική δύναμη σε μια χώρα χωρίς λειτουργική κυβέρνηση ή πρόεδρο.

Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ έχουν συγκροτήσει «κοινή αίθουσα επιχειρήσεων» με την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ και την Δύναμη αλ-Κοντς, την μονάδα ελίτ των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην Χεζμπολάχ. Συντονίζουν τις ενέργειές τους εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο του «άξονα της αντίστασης» που ενσωματώνει παλαιστινιακά, λιβανικά, ιρακινά και άλλα κινήματα που τάσσονται κατά του Ισραήλ και συνεργάζονται με το Ιράν που τους προσφέρει χρηματική βοήθεια.

Ως εκ τούτου, από τις 7 Οκτωβρίου, όταν οι μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο ισραηλινό έδαφος, μέχρι σήμερα η Χεζμπολάχ έχει πραγματοποιήσει μια σειρά επιθέσεων στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα την ανταλλαγή πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις. Στις επιθέσεις έχουν εμπλακεί επαλαιστινιακές μαχητικές ομάδες στον Λίβανο.

Οι επιθέσεις αυτές έχουν προκαλέσει την ανησυχία ότι η σύγκρουση μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερο πόλεμο, στον οποίο θα εμπλέκονται οι γείτονες του Ισραήλ, η Συρία και ο Λίβανος.

Ωστόσο, η συμμετοχή της στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς θεωρείται μέχρι στιγμής περιορισμένη.  Αυτό που θα μπορούσε να την ρίξει «σοβαρά» μέσα στη σύγκρουση είναι μια καθολική χερσαία εισβολής στην Γάζα, σύμφωνα με τον αναλυτή Μοχάναντ Χατζ Αλι του κέντρου Carnegie για την Μέση Ανατολή.

«Μία αποφασιστική επίθεση κατά μίας από τις συνιστώσες αυτής της συμμαχίας, επίθεση που θα μπορούσε να αφανίσει την Χαμάς», θα οδηγούσε «στην επέμβαση των άλλων συνιστωσών», εξηγεί.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό