Skip to main content

Διπλωματικά «ανοίγματα» της Τουρκίας στο Ισραήλ: Συνάντηση Ερντογάν – Νετανιάχου στη Ν. Υόρκη

Πηγή φωτ. twitter.com/RTErdogan

Επί τάπητος το Μεσανατολικό και η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων

Το Μεσανατολικό και η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο περιθώριο των εργασιών της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με ενημέρωση της τουρκικής προεδρίας σχετικά με τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα πολιτικού, οικονομικού και περιφερειακού ενδιαφέροντος. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό πως οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, της τεχνητής νοημοσύνης και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προοπτικές για ενεργειακή συνεργασία, κυρίως σε τομείς όπως η έρευνα και η εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση.

Η ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ χρονολογείται από το 2010, όταν η Άγκυρα απέλασε τον Ισραηλινό πρεσβευτή μετά την πολύνεκρη επίθεση ισραηλινών κομάντος σε τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Οι διπλωματικές σχέσεις αποκαταστάθηκαν το 2016, αλλά δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε νέα ρήξη λόγω των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 50 Παλαιστίνιους.

Έπειτα από χρόνια κρίσης, οι διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ προοδευτικά αναθερμάνθηκαν τον τελευταίο χρόνο, με επισκέψεις υψηλού επιπέδου, ιδίως αυτήν του ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ στην Άγκυρα τον Μάρτιο του 2022.

Από το 2020, η Τουρκία επιδιώκει μια ριζική αναθεώρηση του περιφερειακού status quo, επιχειρώντας διπλωματικά ανοίγματα σε Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Anadolu