Skip to main content

Απόκοσμα πλάσματα-alien ανακαλύφθηκαν στα βάθη της θάλασσας της Ανταρκτικής (βίντεο)

Αυτό το τρομακτικό στην όψη πλάσμα ζει στην άβυσσο της Ανταρκτικής. πηγή φωτό (McLaughlin, Wilson and Rouse)

Πρόκειται για άγνωστα θαλάσσια είδη με παράξενη όψη και εντυπωσιακές δυνατότητες.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Invertebrate Systematics» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει την ανακάλυψη τεσσάρων άγνωστων μέχρι σήμερα απόκοσμων πλασμάτων που ζουν στα παγωμένα βάθη του Νότιου Ωκεανού στην Ανταρκτική. Πρόκειται για είδη που ανήκουν στην οικογένεια των κρινοειδών, μια ομάδα από τρομακτικά σε όψη συμμετρικά συνήθως θαλάσσια όντα κάποια εκ των οποίων ζουν προσκολλημένα στον πυθμένα των ωκεανών σε βάθη 9 χλμ. από την επιφάνεια.

Το εντυπωσιακό Promachocrinus fragarius. πηγή φωτό (Gregory W. Rouse)

Το πιο εντυπωσιακό από τα τέσσερα είδη έλαβε την επιστημονική ονομασία Promachocrinus fragarius διαθέτει ένα κεφάλι που μοιάζει με φράουλα, έχει 20 πλοκάμια και μοιάζει με ένα πλάσμα βγαλμένο από κάποια από τις ταινίες των «Alien». Όταν κάποια στιγμή το πλάσμα αυτό αποφασίζει να κινηθεί απλώνει τα πλοκάμια του διάπλατα και «κωπηλατεί» με ρυθμικές κινήσεις που το κάνουν να μοιάζει ότι χορεύει μέσα στο νερό. Τα πλοκάμια διαθέτουν χιλιάδες μικροσκοπικά βλεννώδη νήματα τα οποία καθώς κινούνται μέσα στο νερό αιχμαλωτίζουν πλαγκτόν.

Κρινοειδή πλάσματα όπως αυτά που ανακαλύφθηκαν από την ερευνητική ομάδα  κυριαρχούσαν στις νεαρές θάλασσες του πλανήτη μας, αλλά εξαφανίστηκαν σε μεγάλο βαθμό – μαζί με το 95% της ζωής στη Γη – κατά τη μαζική εξαφάνιση της ζωής στην Πέρμια Περίοδο  πριν από περίπου 251 εκατομμύρια χρόνια.

Naftemporiki.gr