Skip to main content

Στις 17:00 ανακοινώνεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης – Όλα τα σενάρια για τα πρόσωπα

ΓΤΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, καθώς – όπως έγινε γνωστό από τη Ν.Δ. – στις 17.00 θα ανακοινωθεί η σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για rotation δίνοντας έτσι μια εικόνα των σαρωτικών αλλαγών που έρχονται, ενώ δεδομένο είναι πως θα αξιοποιηθούν περισσότερες γυναίκες. Επίσης στόχος είναι να βγουν μπροστά πρόσωπα από τη δυναμική γενιά των 40ρηδων, ενώ φαίνεται πως μπορεί να υπάρξουν και νέα πολιτικά ανοίγματα.

Αλλαγή σκυτάλης στο Μαξίμου – Ο διάλογος του Ιω. Σαρμά με τον Κ. Μητσοτάκη

Όπως έγραφε νωρίτερα η «Ν» το Οικονομικών νέος υπουργός – όπως όλα δείχνουν – θα είναι ο Κωστής Χατζηδάκης και αναπληρωτής ο Νίκος Παπαθανάσης, ενώ θα υπάρξουν ένας ή δύο υφυπουργοί. Φαβορί για το υπουργείο Ενέργειας είναι ο Θόδωρος Σκυλακάκης και για το Επενδύσεων ο Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Γεραπετρίτης πρόκειται να αναλάβει στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου θα είναι η Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου (πρέσβειρα στις ΗΠΑ) και πιθανότατα ο Τάσος Χατζηβασιλείου (ως υφυπουργός). Ο Νίκος Δένδιας όπως φαίνεται θα είναι ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, με τον Νίκο Χαρδαλιά υφυπουργό.

Στο Υποδομών και Μεταφορών όπως όλα δείχνουν  θα κατευθυνθεί ο Χρήστος Σταϊκούρας, με υφυπουργό ενδεχομένως την Χριστίνα Αλεξόπουλου. Το κρίσιμο υπουργείο Εργασίας θα αναλάβει ο Άδωνις Γεωργιάδης, με υφυπουργούς τον Πάνο Τσακλόγλου και πιθανότατα τον  Βασίλη – Πέτρο Σπανάκη.

Στο υπουργείο Παιδείας θα πάει εκτός απροόπτου ο Κυριάκος Πιερρακάκης με υφυπουργό πιθανότατα την Δόμνα Μιχαηλίδου και στο υπουργείο Εσωτερικών  η Νίκη Κεραμέως με αναπληρωτή τον Θεόδωρο Λιβάνιο. Ενα πρόσωπο έκπληξη ο Δημήτρης Παπαστεργίου (πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων) αναμένεται  να αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στο υπουργείο Υγείας θα κατευθυνθεί πιθανότατα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ αναπληρώτρια υπουργός αναμένεται να είναι η Ειρήνη Αγαπηδάκη και υφυπουργός ο Μάριος Θεμιστοκλέους.  Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Ολγα Κεφαλογιάννη θα αναλάβει το υπουργείο Τουρισμού  και η Σοφία Ζαχαράκη το νεοσύστατο υπουργείο Οικογένειας και Πρόνοιας.

Στη νέα κυβέρνηση αναμένεται να είναι ο Νότης Μηταράκης,  ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης,  ο Βασίλης Κικίλιας, ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Δημήτρης Καιρίδης, ο Χάρης Θεοχάρης κ.α. Επίσης μένει να φανεί αν θα συμμετέχει  στο νέο κυβερνητικό σχήμα η  η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου (που είναι στην ευρωβουλή)

Με δεδομένο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει πως η κυβέρνηση δεν θα είναι κατ´ ανάγκη μονοχρωματική δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέα ανοίγματα σε πρόσωπα που δεν προέρχονται από τον κομματικό πυρήνα. Για παράδειγμα  έχει ακουστεί εντόνως το όνομα  του Γιώργου Φλωρίδη.