Skip to main content

Αλλαγή σκυτάλης στο Μαξίμου – Ο διάλογος του Ιω. Σαρμά με τον Κ. Μητσοτάκη

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

«Σας εύχομαι να υπηρετείτε τη γενική ευημερία του ελληνικού λαού με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο» ανέφερε ο Ιωάννης Σαρμάς παραδίδοντας την σκυτάλη της διακυβέρνησης στον Κ. Μητσοτάκη

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την ορκωμοσία του, παραλαμβάνοντας την σκυτάλη της διακυβέρνησης από τον απελθόντα υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά.

«Σας εύχομαι να υπηρετείτε τη γενική ευημερία του ελληνικού λαού με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και να έχετε τα πιο χρήσιμα αποτελέσματα για την πατρίδα» ανέφερε ο κ. Σαρμάς υποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

«Θα κάνω το καλύτερο που μπορώ για να υπηρετώ τη γενική ευημερία του ελληνικού λαού»

«Σας ευχαριστώ για τον αρτιο τρόπο που επιτελέσατε τα καθήκοντά σας. Παραμείνατε λίγες εβδομάδες στη διακυβέρνηση, όμως είδατε ότι η ζωή μας μας επιφυλάσσει διαρκώς εκπλήξεις και πως η διακυβέρνηση του τόπου είναι μία υπόθεση που δεν σταματά ποτε. Θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς γιατί καταφέρατε να περάσουμε αυτή τη μεταβατική περίοδοο ανάμεσα στις δύο εκλογές με τρόπο υποδειγματικό ώτσε να μπορώ – όντας πια εκλεγμένος πρωθυπουργός – να επιστρέψω σε ατό το γραφείο και να συνεχίσω το έργο μου. Θα κάνω το καλύτερο που μπορώ για να υπηρετώ τη γενική ευημερία του ελληνικού λαού» διαβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης.

REUTERS/Stoyan Nenov

Η τελετή της ορκωμοσίας στο Προεδρικό Μέγαρο

Προηγήθηκε η ορκωμοσία του Κ. Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου και παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τον κ. Μητσοτάκη συνόδευαν στο Προεδρικό Μέγαρο η σύζυγός του και τα παιδιά του, ενώ παρούσες στην ορκωμοσία ήταν και οι αδερφές του.

REUTERS/Louiza Vradi
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Οι διαδικασίες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, τρέχουν με γοργούς ρυθμούς. Νωρίτερα το πρωί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την ΠτΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε πως θα κάνει πράξη τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, δηλώνοντας πως αισθάνεται «βαριά την ευθύνη» και διαβεβαίωσε πως θα προχωρήσει άμεσα «στη συγκρότηση κυβέρνησης σκληρής δουλειας και μετρήσιμου αποτελέσματος».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

«Η Δημοκρατία είναι ώριμη για να διαχειριστεί πρόσκαιρες αναταράξεις»

Στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ακόμη ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα επεφύλαξε ορισμένες εκπλήξεις» εκφράζοντας πάντως την πεποίθηση πως «η Δημοκρατία είναι ώριμη για να διαχειριστεί πρόσκαιρες αναταράξεις». Χαρακτήρισε ακόμη την οκτακομματική Βουλή που προκύπει μετά τις χθεσινές εκλογές «επιθανάτιο ρόγχο» της απλης αναλογικής.

Τα επόμενα βήματα

Η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της Ν.Δ. αναμένεται στις 17.00. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για rotation δίνοντας έτσι μια εικόνα των σαρωτικών αλλαγών που έρχονται, ενώ δεδομένο είναι πως θα αξιοποιηθούν περισσότερες γυναίκες. Επίσης στόχος είναι να βγουν μπροστά πρόσωπα από τη δυναμική γενιά των 40ρηδων, ενώ φαίνεται πως μπορεί να υπάρξουν και νέα πολιτικά ανοίγματα (διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά ποια στελέχη αναμένεται να πάρουν υπουργεία).

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.