Skip to main content

Μουντιάλ 2022: «Δεν πρέπει να πολιτικοποιούμε τον αθλητισμό», λέει ο Μακρόν

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας χαρακτήρισε τις αιτιάσεις κατά του Κατάρ άκαιρες, υπογραμμίζοντας ότι οι όποιες ενστάσεις πρέπει να κατατίθενται εγκαίρως και όχι κατόπιν εορτής.

Τρεις ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, ο Εμμανουέλ Μακρόν μίλησε στην Μπανγκόκ για τη διαμάχη γύρω από την επιλογή της χώρας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, αυτή η συζήτηση δεν έχει θέση στο ποδόσφαιρο.

«Δεν πρέπει να πολιτικοποιούμε τον αθλητισμό», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη σύνοδο κορυφής της APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation), στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης.

Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι είναι πολύ αργά για ερωτήσεις που αφορούν την ηθική σχετικά με τη χώρα υποδοχής του Μουντιάλ 2022. «Αυτές οι ερωτήσεις πρέπει να τίθενται όταν αποδοθεί το γεγονός», πρόσθεσε.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA ξεκινά την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στο Κατάρ. Η χώρα επιλογής της διοργάνωσης αποτελεί αντικείμενο πολλών διαφωνιών, αφενός λόγω των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τα κλιματιζόμενα γήπεδα και, αφετέρου, εξαιτίας των κακών συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων από την Αφρική και τη Νότια Ασία, καθώς και για τη μεταχείριση στις γυναίκες και σε άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, των οποίων η ύπαρξη ποινικοποιείται.

Η Εθνική Γαλλίας αρνείται να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία υποστήριξης

Η γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα βρίσκεται ήδη στη Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, αλλά οι Γάλλοι παίκτες αρνήθηκαν να προσφερθούν σε μια κοινή πρωτοβουλία που αφορούσε πολλές ευρωπαϊκές Εθνικές ομάδες.

«Πρέπει να σεβαστούμε το Κατάρ», είπε ο τερματοφύλακας της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, Ούγκο Λορίς, για να δικαιολογήσει αυτή την απόφαση.

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης οι αρχηγοί των ομάδων που συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία θα φορούν περιβραχιόνιο στα χρώματα του ουράνιου τόξου, προκειμένου να προσφέρουν συμβολική υποστήριξη σε όσους υφίστανται διακρίσεις στο Κατάρ.

naftemporiki.gr